U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

100 jaar "geregelde radio" door Weidumer

Het is dit jaar 100 jaar geleden dat de allereerste geregelde radio-uitzending ter wereld plaatsvond. Grote man hierbij was de in Weidum geboren Hans Henricus Schotanus à Steringa Idzerda.

Idzerda werd geboren op 26 september 1885 in Weidum.  Na zijn middelbare schoolopleiding besloot hij een technische studie te volgen aan het Rheinisches Technikum in het Duitse Bingen am Rhein, een studie die hij in 1913 afsloot als ingenieur elektrotechniek. Tijdens de Eerste Wereldoorlog experimenteerde hij vanuit de pastorie van zijn schoonouders, de familie Nicolaï in Mantgum.  Met zelfgebouwde radiozoekers wist hij de locatie van radiozenders te bepalen, onder andere van Duitse Zeppelins die naar Engeland vlogen. Van zijn informatie maakten de Nederlandse strijdkrachten dankbaar gebruik.

Tijdens de Utrechtse jaarbeurs, eind februari 1919, demonstreerde hij voor het eerst in Nederland radiotelefonische uitzendingen over een afstand van 1200 meter. De opwinding onder het publiek was groot – zelfs koningin Wilhelmina kwam luisteren.

Vanaf dat moment had Idzerda de smaak te pakken en vroeg hij een officiële zendvergunning aan, die hij in augustus kreeg toegewezen. Op 6 november 1919 was het dan zover. Vanuit een studio in het bedrijfsgebouw Beukstraat 8 in Den Haag verzorgde hij tussen 8 en 10 uur 's avonds de eerste publieke Nederlandse radio-uitzending. De dag ervoor had hij in de pers zijn uitzending alaangekondigd.

Vanwege de vooraankondiging en het regelmatig uitzenden was deze tevens de eerste commerciële omroepuitzending ter wereld.

In de Tweede Wereldoorlog zat hij in het verzet: hij werd opgepakt door de Duiters en op 3 november 1944 gefusilleerd.

In Weidum staat een monument (zie foto) ter nagedachtenis aan de radiopionier

Discussieer mee