U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.

Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Fries damkampioen Tjalling Goedemoed overleden

Leeuwarder en voormalig Fries damkampioen Tjalling Goedemoed is overleden. De 45-jarige denksporter pleegde vorige week de uiterste wanhoopsdaad en werd gisteren in besloten kring gecremeerd.

Goedemoed kampte al jaren met een depressie. "De vele gedachten, het is soms om gek van te worden", waren zijn eigen woorden in het Friesch Dagblad over de ziekte. De dammer had in diezelfde krant 22 jaar een rubriek over dammen. Daar maakte hij echter vorige maand een einde aan omdat het hem teveel werd. Als sinds  zijn puberteit heeft Goedemoed last van depressiviteit. Om die reden brak hij zijn studie psychologie en later de lerarenopleiding voortijdig af.

Met dammen had hij een grote passie gevonden en door het gebruik van medicijnen ging het een stuk beter met hem. In 1991 werd hij dan ook voor het eerst Fries damkampioen. Tegenslag bleef hem echter kwellen, want kort daarna verloor hij zijn broer en zijn zus. Door meditatie en spiritualisme bleef Goedemoed op de been. Hij nam wel afstand van de denksport. "Dat was even niet belangrijk meer", verklaarde hij die keuze.

Uiteindelijk vocht hij zich terug en was hij in 2002 en 2006 weer de beste van Friesland. Hij werd daarna trainer en promoter van de sport. De damsport heeft daarom een kopstuk verloren. Of zoals Douwe Edelenbos het in het Friesch Dagblad mooi zegt: "Het schaap heeft de kudde verlaten en is op ontdekkingstocht gegaan."

Discussieer mee