Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Aanleunbewoners niet meer welkom bij activiteiten Leeuwarder zorgcentrum

De voorzieningen van zorgcentrum De Hofwijck in Leeuwarden zijn niet meer beschikbaar voor de bewoners van de aanleunwoningen. De bewoners en familie zijn er erg van geschrokken.

Eigenaar KwadrantGroep zegt geen geld meer te krijgen om het open te stellen voor ouderen die zelfstandig wonen. De Hofwijck is van verzorgingshuis een verpleeghuis geworden en alleen de bewoners daarvan kunnen gebruikmaken van de gemeenschappelijke ruimtes.

"Dat vind ik jammer voor veel mensen en ook voor mezelf", zegt Fokje Minkema-Zijlstra. "Iedere maandag deed ik vaak spelletjes, op woensdag ging ik naar de gymnastiek, donderdag was er altijd een gezellige middag met cabaret, zingen of knutselen. Dat is nu allemaal weg. Het wordt dit jaar een schrale kerst, maar dat was ook al zo door corona."

Haar zoon André Minkema heeft een boze brief geschreven. Zijn moeder kwam er vier jaar geleden wonen, juist omdat er veel activiteiten waren.

"Ik vind het beschamend wat hier gebeurt. Al vier jaar wordt het langzaam afgebouwd. Dit stond goed aangeschreven. Alles was hier in de buurt. Ze kon hier naar de kerk, er was hulp als dat nodig is, er waren spelletjes en allerlei activiteiten. Na een half jaar waarschuwden ze al: het eten kan niet meer in het restaurant. En nu is er helemaal niets meer. Ik vind het echt schandalig."

Geldkwestie
Als alternatief is aangeboden om de gemeenschappelijke ruimtes te huren. "Dat is wat ik niet begrijp. Het gaat altijd om geld", vindt Minkema. "De bewoners krijgen een brief, waar ze allemaal bijna een hartverzakking van krijgen. Ze proberen helemaal niets."

Minkema stelde voor: Vraag al die bewoners 50 euro en organiseer dan wat. Ik heb in de brief gezegd: we hebben vier jaar niet over geld gepraat, maar we zijn hier in gekomen met zoveel huur. Alles is afgebouwd, maar we hebben geen dubbeltje teruggezien. Ik zei: die huur kan wel naar beneden of een schadevergoeding hiervoor. Want dit is toch bespottelijk."

KwadrantGroep laat weten het te betreuren, maar geeft aan dat het budget van de gemeente naar zorggroep Amaryllis is gegaan. De gemeente zegt dat ze met Amaryllis en de bewonerscommissie praten om te kijken of er nog activiteiten mogelijk zijn voor ouderen.

 

Discussieer mee