U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Aantal fietsdiefstallen in Friesland fors gedaald

In de afgelopen vijf jaar is het aantal geregistreerde fietsdiefstallen in Friesland met 54 procent gedaald. In alle provincies is sprake van een daling, maar de daling is het sterkst in Friesland. Dit blijkt uit cijfers die beslist.nl opvroeg bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Vorig jaar werden er in Nederland in totaal 66.690 fietsen gestolen. De meeste diefstallen werden gemeld in de grote studentensteden, met Amsterdam als absolute koploper.

Sinds 2015 is er sprake van een forse daling van het aantal aangiften van fietsdiefstal. Landelijk is sprake van een afname van bijna 40 procent, waarbij grote verschillen bestaan tussen provincies. Zo is de daling in Friesland ruim 54 procent, terwijl Noord-Holland te maken heeft met een daling van ‘slechts’ 23 procent.

De kans op een gestolen fiets is -op provinciaal niveau- het hoogst in Noord-Holland, met 53,5 diefstallen per 10.000 inwoners. In Flevoland (19,8 diefstallen per 10.000 inwoners), Friesland (21,5 diefstallen per 10.000 inwoners) en Zeeland (21,9 diefstallen per 10.000 inwoners) worden juist relatief weinig diefstallen geregistreerd.

De meeste fietsen worden gestolen in of nabij winkelgebieden (29 procent), stations (21 procent) of rond het eigen huis (21 procent).

Discussieer mee