U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Acteur Fabian Jansen voert voorstelling van een week op in de Harmonie

Acteur Fabian Jansen uit Bartlehiem voert vanaf zondag de online improvisatievoorstelling ‘Els’ op in de Harmonie. Bijzonder: het stuk duurt een week. Jansen speelt de eenzame vrouw Els die in thuisquarantaine zit en via elsblijftthuis.nl te volgen is.

De voorstellingen in de Harmonie zijn door de coronacrisis geschrapt, maar voor ‘Els’ gaat het theater even open. Althans, voor Jansen en zijn crew. In de zaal op de hoek van het Ruiterskwartier met de Westerkade – “die prachtige ruimte met die ronde ramen” – verrijst het appartement van ‘Els’. Daar kun je vanaf zondag 24 uur per dag een online blik in werpen.

In het appartement - een decor met meubelstukken van een vintagewinkel - besluit Els haar eenzaamheid in deze 'coronacrisis' aan te pakken. Daarom legt ze (weer) contact met haar naasten, zoals ex-man Peter (Peter de Baan), zoon Dennis (Tim Helderman), zus Jo (Saskia Temmink) en nichtje Kiki (Melody Klaver).

Jansen bedacht het verhaal, toen hij op de bank kwam te zitten, nadat de culturele sector door de coronacrisis stilviel.

Acteurs uit NPO's 'De Vloer Op'
Het zijn bekende namen in 'Els'. De Baan, Temmink, maar ook Jansen zijn gezichten van 'De Vloer Op', het improvisatieprogramma op NPO3. Zij zijn alleen niet allemaal aanwezig in de Harmonie: Jansen neemt een week lang zijn intrek in het theater, de andere acteurs spelen vanuit huis.

“Zij bellen mij als hun personage, ze mailen me, smsen me of bellen me via video. "Buiten deze momenten om gebeurt er ook het nodige. "Je ziet mij op een bank zitten, voor mij uit staren, een boek lezen en er zullen momenten zijn dat de verveling toeslaat. Voor het toilet en de douche loop ik naar de kleedkamers van het theater. Dat komt niet in beeld.”

Liveblog en Instagramaccount
De crew houdt tijdens 'Els' een liveblog bij. “Dan kun je teruglezen wat Els die dag deed.” Daarnaast komt er een speciale Instagramaccount voor Els. “Hierop spreekt Els haar gedachten uit. Het is te vergelijken met Kevin Spacey in ‘House of Cards’. Hij spreekt de kijker toe, maar de kijker spreekt hem niet toe. Hij stapt even uit zijn eigen wereld.”

Els zal ook vragen beantwoorden die via Instagram binnenkomen. “Die beantwoordt Els niet via de livestream, maar wel op Instagram zelf. Er zal dus veel communicatie zijn richting de kijker.”

Geen inkomsten, wel subsidie en 'donatiebutton'
Jansen verdient geen geld met de voorstelling. De Harmonie bood de zaal voor het 'appartement' aan - nadat de acteur bij hen met het idee aanklopte - en de inwoner van Bartlehiem kreeg wat subsidie voor het stuk, van 'Leeuwarden-Fryslan 2028'. “Om de kosten te betalen voor de camera’s en de techniek. Dat is nogal een klus en dat moet betaald. Mijn team werkt kosteloos, de kleding is gesponsord, het decor komt van de vintagewinkel en een supermarkt levert de boodschappen.”

Wie ‘Els’ een mooie voorstelling vindt, kan op de website een donatie doen. “Er komt een button naast de stream te staan en via die button kun je geld doneren. Met dat geld kunnen we over een tijdje weer een sociaal project uitvoeren. Want dat soort projecten maak ik met mijn bedrijf."

"Meest bijzondere voorstelling van het jaar"
Voor nu kijkt de acteur eerst vooruit naar ‘Els’. “Ik ga mijn best doen om de meest bijzondere voorstelling van het jaar neer te zetten. Een voorstelling als deze is nog niet eerder uitgevoerd. Wel ‘method acting’ (levensecht acteren door eigen ervaringen, herinneringen en emoties, red.), maar niet zoals nu op beeld. Het is een experiment.”

'Els' begint zondag om 19.00 uur en eindigt zondag 26 april, eveneens om 19.00 uur, via deze link.

Discussieer mee