Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Alles wat je moet weten over alternatieve geneeskunde

Alternatieve geneeskunde wint steeds meer aan populariteit en ook in Leeuwarden zijn er tal van mogelijkheden op dit gebied. Alles wat niet onder de reguliere geneeskunde valt, valt onder de alternatieve geneeskunde. De reguliere geneeskunde is het gebruikelijke, waaronder je bijvoorbeeld de ziekenhuiszorg kunt verstaan.

Alternatieve geneeskunde is een term die gebruikt wordt om de verschillende medische praktijken te beschrijven die buiten de conventionele geneeskunde vallen. Alternatieve geneeskunde kan variëren van acupunctuur en homeopathie tot kruidengeneeskunde en meditatie. Ook dry needling Leeuwarden valt hieronder. Hoewel sommige alternatieve geneeswijzen in sommige gevallen kunnen helpen, is er vaak weinig wetenschappelijk bewijs om hun effectiviteit te ondersteunen. In dit artikel kom je meer te weten over welke vormen van alternatieve geneeskunde er bestaan en wat deze precies inhouden, dus lees snel verder!

Acupunctuur

In Leeuwarden zijn er verschillende therapeuten en praktijken die zich richten op alternatieve geneeskunde .Een van de meest bekende vormen van alternatieve geneeskunde is acupunctuur, waarbij dunne naalden in de huid worden ingebracht om de energiestroom in het lichaam te reguleren. Hoewel sommige studies suggereren dat acupunctuur kan helpen bij het verminderen van pijn en angst, zijn de resultaten gemengd en wordt de effectiviteit ervan door veel medische professionals betwist. Dry needling lijkt een beetje op acupunctuur, maar hierbij worden naalden direct in de spier gestoken om zo tot een gewenst resultaat te komen. Het wordt dat ook vooral gebruikt bij rugpijn, nekpijn en schouderpijn. Het is ook bekend als een onderdeel van Fysio Leeuwarden. Niet iedereen kan deze technieken zomaar uitoefenen, maar alleen degenen die hiervoor bevoegd zijn!

Homeopathie

Homeopathie is een andere vorm van alternatieve geneeskunde die veel wordt gebruikt, vooral in Europa. Homeopathie gaat ervan uit dat het lichaam kan genezen door kleine hoeveelheden van een stof in te nemen die vergelijkbare symptomen veroorzaakt als de aandoening die wordt behandeld. Deze stoffen zijn erg verschillend van elkaar. Hoewel

sommige mensen zweren bij homeopathie, zijn er weinig wetenschappelijke studies die de effectiviteit ervan ondersteunen. Toch zijn er veel mensen die er baat bij hebben, dus wordt het tegenwoordig  nog steeds uitgeoefend.

Meditatie en yoga

Meditatie en yoga zijn ook populaire alternatieve geneeswijzen die worden gebruikt om de gezondheid te verbeteren. Meditatie is een techniek waarbij de geest tot rust wordt gebracht en het lichaam wordt ontspannen. Yoga omvat fysieke oefeningen, ademhalingsoefeningen en meditatie om de geest en het lichaam te versterken. Deze methoden om het lichaam te helen worden al honderden jaren gebruikt en blijken bij veel mensen ook te helpen. Beide praktijken kunnen helpen bij het verminderen van stress en angst, en er is enig bewijs dat ze ook kunnen helpen bij het verlagen van de bloeddruk en het verbeteren van de slaap. Door dagelijks wat tijd hieraan te besteden, creëer je ook een bepaald ritme, wat ook al goed kan werken voor bepaalde mensen!

Geneeskunde op basis van kruiden

Kruidengeneeskunde is ook een bekende vorm in de alternatieve geneeskunde wereld. Het is ook al jarenlang bekend dat sommige kruiden en planten kunnen zorgen voor een positief effect op het lichaam en kan helpen bij verschillende aandoeningen. Wel moet er altijd nauwkeurig worden gehandeld, gezien sommige kruiden een reactie kunnen vertonen met reguliere medicijnen en dat weer tot een ongewenst resultaat kan leiden. Kortom, in Leeuwarden zijn er tal van mogelijkheden op het gebied van alternatieve geneeskunde. Het is wel belangrijk om je te realiseren dat deze geneeswijzen niet wetenschappelijk bewezen zijn en dat het altijd verstandig is om advies te vragen aan een reguliere arts voordat je besluit om een alternatieve behandeling te volgen. Heb jij alternatieve geneeskunde al eens geprobeerd?

 

Discussieer mee