Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Anderhalvemeter verdwijnt, toegangsbewijzen in horeca en cultuur

Precies 1,5 jaar na het invoeren kunnen we gedag zeggen aan de anderhalvemetermaatregel, dat hebben demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge dinsdagavond aangekondigd op een persconferentie. Per 25 september gaan de nieuwe coronamaatregelen gelden.

Naast het afschaffen van de 1,5 meter (premier Rutte: "afstand houden blijft wel verstandig"), mogen er vanaf die dag ook weer grotere ongeplaceerde evenementen, waar mensen geen vaste zitplaats hebben, georganiseerd worden. Daar geldt wel een maximumcapaciteit van 75% en er moeten coronatoegangsbewijzen gebruikt worden.

Coronatoegangsbewijs verplicht

Coronatoegangsbewijzen worden verplicht in (nacht)horeca, bij festivals, bij bioscoop- en concertbezoek en bij professionele sportwedstrijden.
Het aantal mensen in het café heeft geen invloed daarop. Ondernemers moeten de controle regelen. Voor gemeenten komt er extra geld voor het aantrekken van handhavers.

Nachthoreca mag open tot middernacht

De nachthoreca mag vanaf 25 september weer open, maar niet langer dan tot middernacht. Er kwam afgelopen tijd veel kritiek dat deze zaken dicht moesten blijven, ook uit de Leeuwarder nachthoreca.

Mondkapjesmaatregel aangepast

Ook de mondkapjesmaatregel wordt aangepast: in het onderwijs hoeven de kapjes niet meer op. In het openbaar vervoer blijft het mondmasker nog wel verplicht, zij het enkel tijdens het vervoer: op de stations geldt die verplichting niet meer na 25 september.

Geen totale klassen naar huis bij een enkele besmetting

Na 20 september hoeven niet meer de gehele klassen naar huis als er een enkele  besmetting is geconstateerd: alleen de besmette kinderen blijven thuis evenals de kinderen met klachten.

"Vaccinatiegraad is hoog, maar wel zorgen over de onbeschermden"

Minister De Jonge noemt de inmiddels bereikte  vaccinatiegraad hoog. Deze bedraagt  nu ruim 85% bij  de volwassenen. Hij maakt zich wel zorgen over de mensen die niet beschermd zijn. "Als al die mensen in korte tijd besmet raken, moeten we ons zorgen maken", aldus de minister.

 

Discussieer mee