U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.

Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Anjum wint Freule 2018 met Reduzum als tweede

De 116e editie van de Freulepartij werd voor het eerst in de geschiedenis gewonnen door een jongenspartuur uit Anjum. Reduzum werd knap tweede.

Het hoogtepunt bij de jongenskaatsers tussen 14- en 16 jaar is een week na de pc in Franeker. Dan is Wommels op de eerste of tweede woensdag van augustus het episch centrum voor de jongenskaatsers tijdens de befaamde Freulepartij welke in 1903 voor het eerst het licht zag.

Dit jaar stonden er 50 afdelingsparturen op de lijst. Waar Hijum-Feinsum en Goutum in de eerste omloop ten onder gingen, en daarna Grou, Jelsum-Cornjum-Britsum, die van titelverdediger Bolsward had gewonnen, in de tweede ronde de vlag moesten strijken, hadden Stiens, Reduzum en Leeuwarden meer succes en wisten tot de derde omloop door te dringen.

LKC en OG weer met jongenspartuur op Freule

LKC Leeuwarden/OG Huizum had sinds jaren weer eens een jongenspartuur afgevaardigd. In de eerste omloop werd Lollum-Waaxens verslagen (5-5 6-4). In de tweede omloop werd Folsgare met 5-3 6-4 nar huis gestuurd. Tegen Baard konden de Leeuwarders echter geen vuist meer maken en verloren met 2-5 4-6.

Stiens had een prima start tegen Ferwerd (5-3 6-0) om daarna Balk (5-2 6-6) richting douche te sturen. Anjum was in de derde omloop te sterk voor K.V. De Boer uit Stiens en werd met 1-5 0-6 verloren.

Reduzum verrast op 116e Freule

K.V. Jan Reitsma uit Reduzum, met slechts een derde en tweede prijs niet rijk bedeeld tot nu toe, had in de eerste omloop nog de nodige moeite met Sexbierum-Pietersbierum (5-5 6-2) om daarna in de tweede omloop Makkum geen eerst te gunnen. In omloop drie maakte Reduzum, met Jesper Tolsma, Melle Fopma en Jehannes G. Brinksma, korte metten (5-1 6-6) met een van de grote favorieten voor de eindzege Winsum. De winst (5-2 6-2) op Baard bracht Reduzum in de halve finale. In de halve eindstrijd was Exmorra, met dit seizoen al twee vf wedstrijden op zak, de tegenstander die daarvoor mede favoriet voor de eindoverwinning Dronrijp (5-4 6-4) had geëlimineerd. De jongens uit Reduzum kwamen een spel achter maar trokken deze weer in evenwicht om daarna een 3-2 voorsprong te nemen. Exmorra kwam langszij maar Reduzum liep daarna uit naar 5-3. Nu was het Exmorra die weer aansloot maar moest met 5-5 6-4 de eer aan Reduzum laten die daarmee de finale mocht spelen.

Finale Anjum tegen Reduzum

Finalist Anjum won de Freule nog nooit en Reduzum won eerder in 1948 en 1982. In 1982 was het de vader van Jesper Tolsma (Peter Tolsma voor Reduzum) die er met de krans vandoor ging. Anjum slaagde erin de finale te bereiken door winst op Metslawier, Kimswerd, Stiens, een staand nummer om in de halve finale huizenhoog favoriet Mantgum met 5-4 6-2 te verslaan. Reduzum zag al vlug tegen een 0-3 achterstand aan na een prima zitbal op 2-0 6-6. Pas na een volgende bovenslag op 6-6 van Anjum kon het trio van Reduzum wat terug doen naar 1-4. Alweer op 6-6 was het Anjum dat de kaats passeerde en de 1-5 op de telegraaf zette. Anjum won uiteindelijk met 5-1 6-4 en won voor het eerst in de geschiedenis de Freule met Reduzum op een keurige tweede plaats.

Discussieer mee