U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Anoniem messen inleveren in Leeuwarden: 'Drop je knife en doe wat met je life'

Leeuwarder jongeren die met een mes omlopen, kunnen die in oktober zonder straf inleveren op het politiebureau. Het is onderdeel van de campagne 'Drop je knife en doe wat met je life'.

De inzamelweek is een initiatief van het ministerie van Justitie en Veiligheid in samenwerking met zo'n 200 gemeenten, waaronder Smallingerland. Die gemeente organiseert de landelijke week ook mee.

Wapenbezit is strafbaar, maar veel jongeren hebben geregeld een mes op zak. De demissionaire ministers Ferd Grapperhaus en Sander Dekker zeggen dat het niet alleen strafbaar is om een wapen bij je te hebben, maar dat het ook gevaarlijk kan zijn. Ruzies lopen dan sneller uit op een steekpartij.

Acht gemeenten
In Fryslân doen naast Leeuwarden ook de gemeenten Súdwest-Fryslân, Smallingerland, Opsterland, Heerenveen, De Fryske Marren, Ooststellingwerf en Weststellingwerf tussen 11 en 17 oktober mee aan de inzamelactie.

In sommige gemeenten in Nederland kunnen ook vuurwapens worden ingeleverd. Daarnaast wordt er gewerkt aan een wetsvoorstel om de verkoop van messen aan minderjarigen te verbieden. Sommige winkels hebben zelf al besloten om messen uit het zicht te houden en ze niet meer aan jongeren te verkopen.

Discussieer mee