U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Archief Slappe Douwe naar HCL

De legendarische Liwwadder Douwe Bijlsma (1896-1967) was fakir, vuurvreter, acrobaat, boeienkoning, goochelaar en parkwachter in de Prinsentuin. Hij werd vooral bekend als Slappe Douwe, maar noemde zichzelf veel liever Kapitein Nero. Begin oktober schonk een kleinzoon een kist met voorwerpen en documenten van Douwe Bijlsma aan het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL).

In de collectie bevinden zich twee zwaarden, twee messen, enkele medailles en bekers, reclamedrukwerk (zoals visitekaartjes, affiches en programma’s), krantenknipsels, enige correspondentie en een paar boeken. Enkele voorwerpen worden binnenkort opgenomen in de vaste presentatie van het HCL.

Bijzonder zijn de registers met recensies van opdrachtgevers. De oudste recensie luidt als volgt: ‘De heer en mejuffrouw Bijlsma hebben de kinderen en het personeel eenige oogenblikken van hun verrichtingen laten genieten. De kinderen volgden de toeren doodstil. Wel een bewijs van hun spanning. Wij bevelen deze artisten gaarne bij de collega’s aan. Britsum 9 maart 1934’.

Ritsko van Vliet jr. werkt aan een theaterstuk over Bijlsma. Hij hoopt dat begin 2022 te kunnen opvoeren.

Discussieer mee