U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Aris kan in spoor blijven van ZZ Leiden

Half oktober 2019 werd de competitie van de DBL League na twee competitieronden door het heersende corona virus stilgelegd. Begin december kwam het bericht van het kabinet, dat naast het profvoetbal de overige topsport -onder bepaalde voorwaarden en zonder publiek- weer in competitieverband mochten gaan spelen. Het ‘corona seizoen 2021’ voor de Friese profbasketbalclub Aris Leeuwarden startte met een nederlaag (86-98) in de oefenwedstrijd tegen ZZ Leiden.

Het bekerweekend op zondag 10 januari met een finale tussen Donar Groningen en Aris Leeuwarden werd helaas gecanceld. In plaats daarvan werd het seizoen in de DBL League geopend met een wedstrijd tussen Donar Groningen en regerend landskampioen Landstede Zwolle (82-55). Voor de overige eredivisieteams begint het competitie seizoen in het weekend van 16 januari. Aris begint dan met een uitwedstrijd tegen The Hague Royals (Den Haag).

Tot 11 maart wordt door 12 ploegen in de DBL League eerst een halve competitie afgewerkt. De Friezen spelen 5 thuis -en 6 uitwedstrijden. Daarna wordt er gesplist in een serie Elite A (de nrs.1 tem 6) en Elite B (de nrs.7 tem 12) waarna er weer een halve competitie wordt gespeeld. Naast de zes ploegen uit de Elite A mogen ook de beste twee ploegen uit de Elite B daarna aanschuiven voor de play-offs. Deze acht clubs strijden dan om het landskampioenschap.

De Friezen beperken de voorbereiding, na een ‘scrimmage’ in Rotterdam, tot één oefenwedstrijd. De tegenstander, de basketballers uit de Sleutelstad ZZ Leiden, had daartegen al drie oefenwedstrijden achter de kiezen. Verlies tegen Landstede Zwolle (55-70) en nipt verlies tegen Donar Groningen (84-88). Zaterdag (gisteren) werd er nog in eigen Vijf Meihal met 77-53 gewonnen van Basketbal Academie Limburg (BAL). Zondag was Aris Leeuwarden gastheer voor het team van coach Geert Hammink uit Leiden.

Na het vertrek bij de Friezen van de Fransman Thomas Smallwood werd razendsnel de 26-jarige 2 meter 18 lange Griek Giannis Dimakopoulos aangetrokken. De Sleutelstadbewoners waren duidelijk verder in de voorbereiding dan het team van Ferried Naciri. Bij ZZ Leiden is Giddy Potts een nieuweling en keerde Carrington Love terug in de Leidse formatie. Worthy de Jong speelde niet.

Wedstrijdverslag.

Aris kon lang in het spoor blijven van ZZ Leiden en 86 punten op het bord zette. Maar waar de schutterij zijn werk deed, moet er aan de verdediging nog de nodige reparaties worden uitgevoerd.

Aris coach Ferried Naciri: “Blij dat wij weer kunnen beginnen. Ik heb een hoop goede dingen gezien en ook waar we aan moeten werken, maar daarom spelen wij ook tegen Leiden. Die kan ons de zwakke punten laten zien. Te weinig fysiek in de rebounds en aanvallend goed spel en je ziet wel de potentie die erin zit. We kunnen geen teams meer dan 90 punten laten maken als we een kans kunnen maken om te winnen”.

Uitblinker Emmanuel Nzekwesi (23 pnt.) nam ZZ Leiden vanaf acquit bij de hand met een drietje. In het eerste kwart was hij alleen al goed voor 11 punten. Bij Aris gaf ras-schutter Jean-Victor Mukama het nodige tegenwicht met 12 punten. Maar ook hij kon niet verhinderen dat Aris na even een 10-9 voorsprong het verdere van de wedstrijd tegen een achterstand aan moest kijken. Het eerste kwart werd afgesloten met een 16-22 voorsprong voor de gasten.

In het tweede kwart vuurde nieuweling Giddy Potts bij ZZ Leiden drie bommetjes af en Carrington Love het verschil naar 15 punten tilde. Het moment voor de Griek Giannis Dimakopoulos bij Aris zich ook te melden. Bij rust was de achterstand bij een stand van 38-46 weer te overzien.

Met acht punten op rij na rust oor Nzekwesi moest Aris coach Naciri andermaal aan de rem trekken. Drietjes van Cedric Dedecker, Chad Frazier en Mukama brachten het verschil weer terug naar 51-58. Het was echter voor Leiden Michael Finke (11 punten met een totaal van 20) die de trekker definitief overhaalde. Met nog een kwart voor de boeg keken de gastheren tegen een 55-72 achterstand aan. Voor beide verdedigingen was het in het laatste kwart open huis. Het kwart werd afgesloten met een stand van 31-26 voor de Friezen. Negen spelers bij Aris Leeuwarden kregen 13 minuten of meer speeltijd.

Aris coach Ferried Naciri:

Eindstand: 86-98. Kwartstanden: 16-22, 22-24, 17-26, 31-26.

Schutters ZZ Leiden: Emmanuel Nzekwesi 23 pnt., Giddy Potts 20 pnt., Michael Finke 20 pnt., Carrington Love 18 pnt.

Schutters Aris Leeuwarden: Jean-Victor Mukama 30 pnt., Cedric Dedecker 13 pnt., Chad Frazier 12 pnt., Reinder Brandsma 11 pnt., Giannis Dimakopoulos 10 pnt.

 

Discussieer mee