U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

"Arriva maakt verboden onderscheid"

Het College voor de rechten van de Mens heeft geoordeeld dat Arriva verboden onderscheid maakt op grond van Handicap of Chronische Ziekte.

Tumba had namens een melder een verzoek tot oordeel gevraagd bij het College van de Rechten van de Mens over de volgende situatie:

Melder is visueel beperkt en wil graag zelfstandig kunnen reizen. Hij wil gebruik maken van de diensten van het openbaar vervoer. Om met de trein te kunnen reizen is een geldig vervoersbewijs nodig. Dat kan met anonieme of persoonlijke OV-chipkaart.
De melder vindt echter dat hij gediscrimineerd wordt door Arriva en NS omdat hij niet, zoals reizigers zonder een visuele beperking, kan kiezen tussen wel of niet anoniem reizen. Melder kan niet zelfstandig een losse anonieme treinkaart kopen. Op het voor hem dichtstbijzijnde station is geen OV Servicepunt aanwezig. Omdat de automaten met touchscreen werken en geen spraak of hulp op afstand functie hebben, kan hij deze niet gebruiken.

Het College heeft inmiddels uitspraak gedaan en geoordeeld dat Arriva verboden onderscheid maakt op grond van Handicap of Chronische Ziekte. NS heeft daarentegen aanpassingen verricht waarmee mensen met een visuele beperking zelfstandig een losse treinkaart op het station kunnen kopen. Daarmee is het College van oordeel dat NS niet discrimineert op grond van Handicap en Chronische ziekte.

Tûmba zegt bereid te zijn om samen met melder en met Arriva, de wederpartij, in gesprek te gaan om te kijken hoe deze situatie kan worden opgelost.

Vandaag is de dag van de Witte Stok. De dag die aandacht vraagt voor mensen met een visuele beperking.

Discussieer mee