Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

AZNN schaalt zorg in het noorden verder af; mogelijk beroep op Rode Kruis

Het Acute Zorg Netwerk Noord Nederland is bezig de planbare zorg verder af te schalen. Het gaat om kritieke behandelingen als chemotherapie of niertransplantaties.

De minister van Volksgezondheid wordt gevraagd een speciaal plan uit te roepen. Defensie en ook het Rode Kruis kunnen dan ingezet worden om zorgmedewerkers te steunen. Deze fase van het afschalen van de zorg wordt fase 2D genoemd.

De afgelopen weken waren de ziekenhuizen in fase 2C: ziekenhuizen hebben reguliere planbare zorg afgeschaald, zoals heup- en knieoperaties en cosmetische operaties.

Keuzes maken
De laatste fase, crisisfase 3, staat bekend als code zwart. Ziekenhuizen verlenen dan alleen nog acute zorg en moeten daar soms keuzes in maken.

"Het gaat om zorg als bijvoorbeeld een hartoperatie. Als je die meer dan zes weken moet uitstellen, dan lopen patiënten schade op. Het is ernstig dat we dat nu moeten uitstellen", zegt bestuursvoorzitter Ate van der Zee van het Regionaal Overleg Acute Zorg.

Druk
"De nadruk ligt natuurlijk op de ziekenhuizen, maar deze capaciteitsproblemen spelen veel breder. De hele keten staat onder druk. Personeel valt uit, bij huisartsenposten, wijkverpleging maar ook verzorgingstehuizen", zegt Van der Zee. "We moeten met het Rode Kruis gezamenlijk gaan bekijken, om te inventariseren waar hun inzet kan gaan helpen."

Discussieer mee