U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Bevrijdingsfestival in Leeuwarden met Kraantje Pappie

Maan, Kraantje Pappie en Sam Feldt zijn door het Nationaal Comité 4 en 5 mei benoemd tot Ambassadeurs van de Vrijheid. Op 5 mei zijn ze - dankzij de inzet van helikopters van Defensie - te zien op de veertien Bevrijdingsfestivals. Kraantje Pappie komt naar Bevrijdingsfestival Fryslân.

Popartiest Kraantje Pappie leek het als puber al gaaf 'om in een helikopter te zitten en vijf optredens op één dag te doen'. Nu volgt het besef dat het veel meer is dan dat: “Ik ben een heel jaar Ambassadeur van de Vrijheid en het is een grote eer dat ik ben gekozen. Ik zou in deze functie weleens goed met mijn neus op de feiten willen worden gedrukt, de realiteit zien van wat vluchtelingen of oorlogsslachtoffers meemaken. Ik wil iets gaan zien dat ik nog niet ken en wat ik nog niet eerder ervaren heb. Als mens leer je daar van en ik hoop mijn publiek weer mijn ervaring door te kunnen geven.”

Awareness creëren, misschien zelfs wel zijn publiek aanzetten tot actie, hoopt Kraantje Pappie (1986, Alex van der Zouwen) met zijn ambassadeurschap te bereiken. Zijn grootouders hebben de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Zijn Rotterdamse opa vertelde hem wel over de Hongerwinter. “Hij ondernam voedseltochten voor zijn gezin met andere mannen uit de straat naar boeren ver buiten de stad. Hij was er eigenlijk veel te aardig voor. Dan keek mijn oma na een week uit het raam, zag hem de straat in komen met een kar vol eten, en vervolgens zag ze de voorraad meteen slinken, omdat hij een deel van het moeizaam bij elkaar gehaalde eten ging uitdelen aan gezinnen die aan het begin van de straat woonden en die niks meer hadden.” Kraantje Pappies andere opa is van Molukse origine. Hij werd na de oorlog opgevangen in Westerbork, dat was toen een opvangkamp en woonoord voor Molukkers die KNIL-militair waren geweest. “Mijn opa’s zijn beschermend tegen hun kleinkinderen, we hebben niet veel over hun oorlogservaringen gehoord.”

Kraantje Pappie over wat vrijheid voor hem betekent: “Dat er voor iedereen vrijheid komt naar zijn of haar eigen standaard, dat hoop ik met heel mijn hart. Vrijheid betekent voor mij steeds wat anders: nu is het de vrijheid om te gaan en staan waar ik wil en dat ik me kan uiten op de manier die ik wil. Social media werken voor mij soms beperkend, dan plaats ik iets maar niet, omdat ik bang ben voor alle reacties. Dan heb ik geen zin in dat gedoe.”

Bevrijdingsfestivals
Met optredens in veertien steden vormen de Bevrijdingsfestivals samen het grootste ééndaagse gratis culturele evenement in Nederland. Ruim een miljoen mensen bezochten afgelopen jaar de Bevrijdingsfestivals. Het ministerie van Defensie, partner van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, zorgt voor het vervoer van de ambassadeurs met helikopters waardoor de artiesten in het hele land kunnen optreden. Het vfonds is de nationale hoofdsponsor van de Bevrijdingsfestivals.

Documentaires
In aanloop naar 5 mei maakt het Nationaal Comité 4 en 5 mei samen met de Ambassadeurs van de Vrijheid 2019 mini-documentaires. Hierin worden de ambassadeurs geïnterviewd over wat vrijheid en onvrijheid voor hen betekent. De documentaires zijn te zien op www.bevrijdingsfestivals.nl.

Discussieer mee