U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Bijzondere Vikingschedel te zien in Fries Museum

Het Fries Museum krijgt een bijzondere bruikleen uit Zweden voor de tentoonstelling Wij Vikingen. Vanuit het Gotlands Museum in Visby komt een schedel van een Zweedse Viking. De voortanden van de schedel zijn gevijld, een typisch gebruik onder Vikingen.

Het is voor het eerst dat een dergelijk object te zien is in Nederland. De schedel is vanaf 19 oktober te zien in de tentoonstelling Wij Vikingen in het Fries Museum in Leeuwarden

Om hun tegenstanders angst aan te jagen, vijlden sommige Vikingen groeven in hun voortanden. Dat is ook te zien aan de tanden van deze Zweedse Viking. De lijnen zitten diep in het tandglazuur en zijn aangebracht door iemand met ervaring. Voor een extra schrikwekkend effect zijn de groeven waarschijnlijk ooit gevuld geweest met pigment, zoals kool of een andere kleurstof.

Vanaf 19 oktober 2019 tot en met 15 maart 2020 presenteert het Fries Museum in Leeuwarden de tentoonstelling Wij Vikingen. Aan de hand van archeologische schatten ontdekt de bezoeker dat ‘Viking’ geen volk, maar een levensstijl was. Deze levensstijl omvatte meer dan alleen de beruchte plunderingen. De Vikingen waren namelijk ook zeer bedreven handelaren met een uitgebreid netwerk, waar ook de Nederlandse kustbewoners van profiteerden. Het kwam zelfs voor dat Nederlanders zich bij de Vikingen aansloten en deelnamen aan hun rooftochten. In Wij Vikingen vertellen meer dan 500 objecten uit binnen- en buitenland over de complexe relatie tussen de Nederlandse kustbewoners en Vikingen.

Discussieer mee