Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Bloemenhulde voor Jacob Botke

Afgelopen zaterdagmiddag hield Harry Wijnandts, oud-directeur Natuurmuseum Fryslân, op het Huizumer kerkhof een lezing over de daar begraven dr. Jacob Botke: deze Huizumer, gepromoveerd op vlinders, stond als bioloog aan de wieg van it Fryske Gea (hij bedacht ook de naam) en zette zich zijn leven lang in voor zowel natuurbescherming als de Fryske beweging.

De ‘Friese Jac. Thijsse’ was zijn tijd ver vooruit. Hij publiceerde 100 jaar geleden het boek Fen Fryslans groun; dat beleefde diverse herdrukken. Na de lezing over leven en werk van Botke ging Henk de Vries, huidig directeur van it Fryske Gea, in op de vraag wat Botke nu van het Friese landschap zou hebben gevonden. Volgens De Vries zou Botke het landschap in veel opzichten totaal niet meer herkennen. De invloed van bevolkingsgroei, economie, toerisme en landbouw op het landschap is in de afgelopen eeuw immers onwaarschijnlijk groot geweest. Ook over de stikstofcrisis zou Botke zich grote zorgen gemaakt hebben. Anderzijds zou hij aangenaam verrast zijn geweest over het feit dat tal van burgersnatuurbeschermingsorganisaties, niet in het minst it Fryske Gea, ondersteunen en dat deze organisaties veel professionaliteit hebben ontwikkeld.

De Vries beaamde dat Wijnandts interessante lezing een publicatie verdient bij het 100 jarig bestaan Natuurmuseum komend jaar. De voorzitter van cultuurpodium Dorpskerk Huizum, Peter de Haan, meldde dat komende zaterdag de laatste bijeenkomst in het kader van het zomerproject StadsOASE Huizum wordt gehouden: de voordracht over Uitgesteld Geluk (project 100 paradijselijke tuinen) wordt dan eveneens op het Huizumer kerkhof gehouden (15:30 u.).

Aan het slot van de bijeenkomst werd een bloemenhulde aan Jacob Botke gebracht: Harry Wijnandts, Henk de Vries en Peter de Haan legden gedrieën veldbloemen op de grote grafzerk van dr. Jacob Botke: een veldboeket omdat dat type boeket bij uitstek Botke symboliseert.

Discussieer mee