U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Bouw winlocatie voor "cruciale" aardwarmte van start

Het aardwarmteproject Warmte van Leeuwarden gaat op 10 mei officieel van start. Die dag wordt begonnen met de aanleg van de winlocatie aan de Nobelweg in de stad. Het project moet genoeg warmte bieden voor zo'n zesduizend woningen.

Naast woningen zullen ook bedrijven gebruikmaken van de aardwarmte. Zo willen onder anderen Achmea en het Medisch Centrum Leeuwarden gebruikmaken van het netwerk om hun gebouwen te verwarmen.

De aanleg van de locatie duurt zo'n twee maanden, waarna een eerste proefboring wordt gedaan. Die boring moet uitwijzen of de warmtebron inderdaad geschikt is. Naar verwachting zal eind december 2022 de eerste warmtelevering plaatsvinden.

"Cruciaal belang"
Wethouder Bert Wassink zegt dat het gebruik van aardwarmte noodzakelijk is om de klimaatdoelen te halen. “We staan gezamenlijk voor een grote opgave. In 2050 moet Nederland aardgasvrij zijn. Daarvoor moeten we op zoek naar alternatieve, duurzame warmtebronnen. Aardwarmte is zo’n duurzame warmtebron.”

“Aardwarmte in combinatie met warmtenetten kan een belangrijke bijdrage leveren aan de warmtetransitie in Nederland, met name in de gebouwde omgeving", zegt Esther Pijs van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. "De verduurzaming van de gebouwde omgeving is complex en daarom zijn voorbeeldprojecten zoals Warmte van Leeuwarden van cruciaal belang. Door te leren van projecten zoals deze kunnen we de versnelling van geothermie in de gebouwde omgeving realiseren.”

Discussieer mee