U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Bruinsma, Monfils en Siegersma winnen in Burgwerd

Anna-Brecht Bruinsma, Anne Monfils en Harmke Siegersma waren de verrassende winnaars van de allereerste vrije formatie wedstrijd in Burgwerd. Het was een meer dan verdiende overwinning. Zowel de winnaars van Morra Lioessens, trio Ilse Tuinenga Margriet Bakker, Sjanet Wijnia, als ook de winnaars van Sint Anna, trio Nynke Sijbrandij, Manon Scheepstra, Marrit Zeinstra, werden verslagen.

‘De grote kaatsverenigingen’ in Arum, Witmarsum en Franeker gooiden de handdoek in de ring om dit seizoen een kaatswedstrijd voor hoofdklassers te organiseren. ‘Stichting Keet in Burchwert’ pakte de handschoen wel op en vulde het ontstane gat. Stichting Keet, onder voorzitterschap van Thys Strikwerda, organiseert normaal een wilde kaatspartij. Met een deelname van tussen de 500 en 600 kaatsers en bezoekers op het gezellig kaatsveld in Burgwerd was dat zelf in het huidige corona tijdperk voor Stichting Keet een brug te ver.

Omdat het organiseren van kaatswedstrijden in het bloed zit, werd het 10-jarig jubileum van De Keet Partij een jaar uitgesteld. In plaats daarvan sprong de Stichting Keet in de lege kaatsagenda bij het dames hoofdklasse kaatsen. Dit initiatief werd door de KNKB beloond. De stichting kreeg van de KNKB de toezegging om samen met kaatsvereniging Sparta ook de komende jaren in Burgwerd een dames hoofdklasse wedstrijd te organiseren.

Voor de hoofdklasse dames was het de derde vrije formatie wedstrijd in dit corona seizoen van 2020. En er waren ook drie verschillende formaties die er met de kansen vandoor gingen. Het winnende trio Bruinsma c.s. had zondag in Burgwerd lak aan de reputaties van de op voorhand favoriete trio’s van Ilse Tuinenga en trio Nynke Sijbrandij. Een gemakkelijk overwinning was het zeker niet. In de eerste omloop moest er nog een 0-3 achterstand worden weggepoetst tegen partuur Sietske Okkema, Jeske Terpstra en Martzen Deinum. Na drie eersten gelijk was het gelijk er op en er over en met nog slechts zes punten tegen werd de eindstreep bereikt: 5-3 6-2. Ook tegen Nynke Sijbrandij c.s. hing de overwinning aan een zijden draadje. Tot drie eersten gelijk was het stuivertje wisselen. Trio Sijbrandij leek daarna regelrecht op de overwinning af te steven nadat zonder puntverlies 5-3 op de telegraaf stond. Een prima in vorm zijne Anne Monfils, zaterdag nog winnaar voor Groningen op de Jong Famme partij, haakte met een zitbal op 6-6 weer aan. Door daarna op 6-6 de bal over de boven te slaan was alles weer in evenwicht. Uiteindelijk kwam alles aan de hang (5-5 6-6) waarbij Nynke Sijbrandij jammerlijk het perk zou missen.

Vreemd genoeg werd in de finale tegen Ilse Tuinenga, Margriet Bakker en Sjanet Wijnia de gemakkelijkste zege behaald. Een voortreffelijk opslaande Anna-Brecht Bruinsma en Anne Monfils zette de nodige druk op het perk Bakker en Wijnia. Deze wisten daar geen raad mee en in en oogwenk nam trio Bruinsma een 5-1 voorsprong. Kregen daarna nog een eerst cadeau, maar bij een stand van 5-2 6-6 was het Ilse Tuinenga die de juiste richting kwijt was.

  1. Anna Brecht Bruinsma, Anne Monfils, Harmke Siegersma
  2. Ilse Tuinenga, Margriet Bakker, Sjanet Wijnia
  3. Nynke Sijbrandij, Manon Scheepstra, Marrit Zeinstra

Stichting De Keet voorzitter Thys Strikwerda:

Discussieer mee