Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Buma over oproep aan Den Haag: "Geen protest, maar signaal afgeven"

"Het was zwaar, het was lang. Nu is het tijd om te zien hoe we weer open kunnen." Dat is de boodschap die veel burgemeesters aan het kabinet willen geven.

"We hebben nu vier weken lockdown gehad", zegt burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden. In een oproep vragen verschillende gemeentes aan de regering om te zien hoe de effecten van de maatregelen beter verdeeld kunnen worden.

Signaal
"Volgens mij begrijpen de mensen wel dat de lockdown nodig was, maar we zien wel dat de grens bereikt is. Dat signaal willen de noordelijke gemeenten willen geven aan Den Haag."

De lockdown die nu geldt doet bij de meesten meer pijn dan eerdere lockdowns, merkt ook Buma. "De meeste ondernemers gingen er niet met een goede positie in. En dat geldt voor ondernemers, maar ook de detailhandel, horeca en de cultuursector."

Enige land in Europa
Bovendien is de verhouding soms wat zoek. "Je kunt op wintersport, je kunt naar Antwerpen. We zijn momenteel het enige land in Europa met zo'n harde lockdown. De omicronvariant is wel veel besmettelijker dan de eerdere varianten, maar in het buitenland zien we ook dat de druk op de ziekenhuizen minder hoog is dan in eerdere periodes. "

De oproep van de noordelijke gemeenten moet niet worden gezien als protest, zegt Buma. "Maar er zijn zoveel signalen die ons duidelijk maken dat de rek eruit is. Daarom willen we ons mengen in het debat. De samenleving moet weer open. Misschien in stapjes, maar we moeten wel die kant weer op."

Of 'Den Haag' naar Buma en zijn collega's in het Noorden zal luisteren, durft de burgemeester niet te zeggen. "Misschien kan het wel niet. Maar ik geloof dat met zo'n duidelijk geluid de regering begrijpt dat er verandering moet komen. Corona verslaan met een volledige lockdown gaat niet langer."

Discussieer mee