Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

'Buma verbiedt acties van musea en theaters'

Op meerdere plaatsen in Fryslân wordt er vandaag door musea en theaters actiegevoerd tegen de huidige coronamaatregels. De burgemeester van Leeuwarden, Sybrand Buma, heeft dat echter verboden, aldus Rianne Hoekstra van Club Yoga.

Club Yoga zou in het Fries Museum een yogales doen. "Maar het plan is inmiddels wat omgegooid. Het wordt nu buiten, voor bij het museum op het plein", zegt Hoekstra. De actievoerders vinden het raar dat de cultuursector nog steeds dicht moet blijven: "Het is ontzettend sneu dat zo'n groot museum nog steeds dicht moet blijven. Zeker omdat je daar zoveel ruimte kan houden."

Tryater gaat woensdagmiddag toch actievoeren. Dat zegt Tatiana Pratley, artistiek leider van het Friese theatergezelschap. Het originele plan was om een kapsalon te openen in het gebouw, waarbij de acteurs solovoorstellingen zouden opvoeren. Dat is door burgemeester Buma echter verboden.

"We zullen een vreedzaam protest doen. We mogen niet in Tryater wat doen, maar we mogen wel buiten staan. Dus we zullen met alle kappers en klanten die zich hebben opgegeven, en de acteurs, voor de deur van Tryater staan. Vanaf daar lopen we naar het Zaailand om 15.15 uur", zegt Pratley. "We roepen ook andere cultuurliefhebbers op om mee te doen en te laten zien dat we cultuur heel belangrijk vinden."

Discussieer mee