U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Buma: zorgen om ondernemers, maar voorlopig geen versoepeling van coronamaatregelen

Burgemeester Buma maakt zich zorgen om de Friese ondernemers, maar van een versoepeling van de coronamaatregelen in Fryslân kan voorlopig geen sprake zijn. Dat zei de burgervader donderdagavond in talkshow 'Op1' op NPO1. Er zijn weliswaar minder coronabesmettingen in het noorden, maar een versoepeling brengt momenteel allerlei risico's met zich mee, aldus Buma.

De burgemeester sprak in 'Op1' onder meer over de opleving van een tweede coronagolf "op een paar plekken in Oost-Azië". Dat is een risico, ook voor het noorden, want het aantal bedden op de ic is er niet op ingesteld, zei Buma. "Deze crisis is groter dan wij, dat moeten we ons wel beseffen. De mooiere verhalen naar de ondernemers kunnen we niet houden, we kunnen wel laten zien dat we langzamerhand meer ruimte bieden. Dat hoop ik ook, maar alsjeblieft op een tempo dat we niet spijt krijgen en dat het niet te snel gaat."

Buma vindt een versoepeling voor de drie minder getroffen noordelijke provincies momenteel een groot risico. "Het is een discussie die wel gevoerd is, maar nauwelijks door de deskundigen, omdat eerder openen van een deel (een deel van Nederland, red.) meer risico's met zich meebrengt, omdat we meer gaan bewegen."

Versoepeling kan leiden tot virusopleving
Een versoepeling van de maatregelen in het noorden kan voor meer besmettingen zorgen, waarschuwde de burgemeester. Dit aantal bleef in Fryslân, Drenthe en Groningen tot dusver beperkt, omdat de coronamaatregelen vrij snel na de noordelijke voorjaarsvakantie volgden. Die maatregelen kwamen bovenop die latere voorjaarsvakantie voor het noorden en de weinige carnavalsvieringen in Fryslân.

Buma verwachtte vorige maand nog wel een piek in het aantal besmettingen, onthulde hij. "Wij (Fryslân, red.) waren toen (bij de opleving van het coronavirus in Fryslân, red.) bang dat we in de piek wel na zouden komen, maar omdat in dat vroege Fryslân wel meedeed met de lockdown, zijn we ook heel snel in de beschermende maatregelen gekomen. Het is gewoon alleen maar heel fijn dat we er niet zo diep in zitten."

Foto: screenshot Op1

Discussieer mee