U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Burgemeester Buma sluit twee woningen vanwege overtreding Opiumwet

Op 12 januari zijn twee woningen in de gemeente Leeuwarden gesloten op last van burgemeester Buma. Het betreft een woning aan de Eikenstraat en een woning aan de Leeuwerikstraat.

In de woning aan de Eikenstraat trof de politie op 5 november 2020 een hoeveelheid van 190 gram heroïne en 1,84 gram cocaïne aan, evenals andere aan drugshandel gerelateerde goederen zoals een groot contant geldbedrag en weegschaaltjes met poederresidu dat positief testte op cocaïne en heroïne. In de woning aan de Leeuwerikstraat trof de politie op 20 oktober 2020 een hoeveelheid van 35,19 gram heroïne en 1,84 gram cocaïne aan, en ook hier een groot contant geldbedrag. Beide woningen zijn gesloten voor de duur van 6 maanden.

Als dergelijke hoeveelheden harddrugs worden aangetroffen in een woning, is de burgemeester op grond van de Opiumwet bevoegd om deze te sluiten. De burgemeester maakt hier gebruik van die bevoegdheid. Sluitingen zoals deze zijn goede voorbeelden van de uitvoering van het handhavingsbeleid in de gemeente Leeuwarden; het doel van dit beleid is  – kort gezegd – het tegengaan van drugshandel en het voorkomen van druggerelateerde onveiligheid en/of overlast voor omwonenden. De gemeente, Politie Noord-Nederland en het Openbaar Ministerie werken intensief samen om tegen illegale drugshandel op te treden. 

Met deze woningen erbij, heeft de burgemeester in 2021 4 keer gebruik gemaakt van deze sluitingsbevoegdheid.

Discussieer mee