U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Campus Fryslân maakt eigen ambities nog niet waar

De Campus Fryslân van Rijksuniversiteit Groningen groeit langzamer dan verwacht, dat blijkt uit de tussenevaluatie die donderdag gepresenteerd is. De Leeuwarder faculteit heeft nog altijd minder studenten dan het bij de start in 2018 had voorspeld. Wel is de RUG van plan om in 2022 een nieuwe bachelor te openen op de faculteit.

Dat het aantal studenten achterblijft is te verklaren, zegt gedeputeerde Sander de Rouwe. "Dat herkennen we ook bij andere nevenvestigingen van universiteiten, zoals het University College in Middelburg. Ik heb er alle vertrouwen in dat de Campus Fryslân van Leeuwarden een levendige studiestad maakt."

Ook Piet Bouma, directeur van de Campus Fryslân, verwacht de komende jaren meer groei. “De groei is er, maar het opbouwproces zal langer duren dan we vijf jaar geleden dachten. De studentenaantallen zullen er verder doorgroeien; al met al verwachten we nu dat we in 2025/26 in evenwicht zijn qua inkomsten en uitgaven.” Dat is twee jaar later dan bij de start werd verwacht.

Data Science and Society
Ondanks het tegenvallende aantal studenten wil de RUG vanaf 2022 een tweede bachelor aanbieden op de Campus. Vanaf september dat jaar moeten studenten kunnen beginnen aan de opleiding Data Science and Society. De studie richt zich op de maatschappelijke kant van 'Big Data', oftewel grote databestanden. Volgens een commissie van het Ministerie van Onderwijs is er grote behoefte aan zo'n opleiding.

Momenteel heeft Campus Fryslân alleen de bachelor Global Responsibility & Leadership, met 76 studenten. Verder biedt de faculteit een aantal masteropleidingen aan. Gedeputeerde Sander de Rouwe is blij met de komst van de nieuwe bachelor. “Onderzoek van Bureau Beleidsonderzoek laat zien dat de RUG/Campus Fryslân een goede invloed heeft op het Friese onderwijs en bedrijfsleven."

Discussieer mee