U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Centrale examens gaan niet door, schoolexamens bepalen slaging

De centrale examens op de middelbare scholen, waaronder ook die in de gemeente Leeuwarden, gaan niet door. Dat heeft minister Slob van Onderwijs vanochtend bekendgemaakt. Niet de centrale examens, maar de resultaten van de schoolexamens bepalen of een leerling een diploma krijgt.

De regel geldt voor het vmbo, de havo en het vwo. De schoolexamens zijn voor een groot deel in het afgelopen schooljaar al afgenomen, met de nu ingestelde maatregel kunnen leerlingen voor de zomer hun diploma behalen en na de zomer doorstromen naar het vervolgonderwijs. Scholen krijgen op hun beurt meer tijd om het schoolexamen “goed en veilig” te organiseren. Het examen zal thuis, bij de leerling, plaatsvinden of "verder achterin de tijd" op de school zelf. De overheid overlegt nog met de mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten hoe nieuwe studenten “zo goed mogelijk kunnen worden voorbereid op hun vervolgopleiding.”

Meer info volgt, diploma's internationaal geldig
De overheid maakt zo snel mogelijk meer bekend over de herkansingsmogelijkheden en een nieuwe zogenoemde ‘zak-en-slaagregeling’. De vmbo-, havo- en vwo-diploma's, die dit schooljaar worden uitgegeven, zijn volwaardige diploma's. En ze zijn internationaal geldig "voor vervolgonderwijs waar dat ook maar is", benadrukte Slob.

Discussieer mee