Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Centrum Seksueel Geweld Fryslân heeft zorgen over laag aantal mannen dat hulp zoekt

Mannelijke slachtoffers van seksueel geweld melden zich nog te weinig. Dat meldt het Centrum Seksueel Geweld Fryslân. "Wij zijn er om jullie te helpen."

In 2021 hielp het centrum 163 slachtoffers van seksueel geweld. Daarvan zaten er 67 in de zogenaamde acute fase. Dat betekent dat ze zich binnen zeven dagen na het incident hebben gemeld.

Veel minderjarigen
In 2020 zochten er nog 150 mensen hulp bij het CSG. Het centrum meldt dat 43 procent van de slachtoffers van de acute fase in 2021 minderjarig was. 40 procent had al eens eerder seksueel geweld meegemaakt. In twee derde van de gevallen was de dader een bekende.

Volgens het CSG valt het op dat mannen zich veel minder melden bij het centrum. Coördinator Gerda de Groot heeft wel een idee waardoor dat komt. "Mannen die seksueel geweld meemaken, ervaren daardoor meer schaamte en schuldgevoelens dan vrouwelijke slachtoffers. Dat maakt het moeilijk voor hen om hulp te zoeken."

"Wij zijn er om jullie te helpen"
De Groot denkt dat er ook nog wat anders meespeelt: "Tijdens het misbruik krijgen veel mannen een erectie en komen klaar. Dat zegt helemaal niets over opwinding of toestemming. Zoiets kan grote vragen oproepen. Vond ik het dan tóch lekker? Wilde ik het dan wél?"

Het centrum maakt zich zorgen over het lage aantal mannen dat hulp zoekt. "We hopen hier verandering in te brengen door vanuit het Centrum Seksueel Geweld meer richting de mannelijke slachtoffers te communiceren: we weten dat jullie er zijn, weet dat wij er zijn om jullie te helpen", zegt De Groot.

Discussieer mee