U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

VIDEO: Chefkoks koken Heri Heri bij herdenking slavernijverleden

In Leeuwarden zal er op 1 juli stil worden gestaan bij het afschaffen van slavernij door Nederland. In het Stadhouderlijk Hof in de stad worden Heri Heri maaltijden gekookt, en er is een wandeling langs locaties die te maken hebben met het slavernijverleden van Fryslân.

De vijfhonderd maaltijden worden gekookt door Judith Cyrus en Reitse Spanninga en worden gratis uitgedeeld aan bezoekers. In groepen van vijftig wordt Heri Heri gegeten.

Bodem voor een lange dag
Heri Heri is een eenpansgerecht dat bestaat uit de aardvruchten cassave, zoete aardappel, groene en gele bananen, gebakken zoute vis (kabeljauw) en een ei.

"Dat was vroeger een gerecht dat door tot slaaf gemaakten werd gegeten", vertelt chefkok Judith Cyrus. "Dat zorgde dat ervoor dat ze een goede bodem hadden om een lange dag te kunnen doorstaan. Je zit gelijk vol, ondanks dat het niet grote hoeveelheden waren."

De rol van het gerecht is door de jaren heen veranderd, zegt Cyrus. "Het was eigenlijk basisvoedsel. Maar in de loop der jaren is het uitgegroeid tot één van de delicatessen van Suriname."

In 2020 werd voor het eerst Heri Heri uitgedeeld om stil te staan bij het slavernijverleden. Dit jaar wordt dat in zes steden gedaan, waaronder Leeuwarden.

Gedeelde geschiedenis
De officiële herdenking van het slavernijverleden vindt ieder jaar in Amsterdam plaats, maar moet ook op andere plekken komen, vindt projectleider Evelyn Andoh. "Daar blijft het vaak. We vinden het belangrijk, omdat het een gedeelde geschiedenis is, om het ook hier te vieren en herdenken."

Nederland schafte de slavernij op 1 juli 1863 af. Ook Leeuwarden heeft een geschiedenis met slavernij, zo onderzocht Barbara Henkes, auteur van Sporen van het slavernijverleden in Fryslân: "De slavernij gaat ons allemaal aan: Fryslân is geen geïsoleerde stip op de kaart. De koloniale geschiedenis heeft ook ónze eigen omgeving gevormd."

Zwarte page
Naast het uitdelen van Heri Heri, is er 1 juli ook een wandeltocht door de stad. "Tijdens het eten van de Heri Heri in het Stadhouderlijk Hof, ontmoeten we de jongen zonder naam", schrijft Pier21, organisator van de herdenking. "Hij wordt de zwarte page genoemd en staat afgebeeld, midden op het schilderij naast twee Friese stadhouders dat hier hangt. Deze ontmoeting is de start van de wandelroute en vormt de rode draad in de korte performances die de bezoekers op de route zullen bijwonen."

"Afsluitend met een optreden van Soliste Yanesh Sjoerdstra onder begeleiding van een koor in de Grote of Jacobijnerkerk, waar in 1877 Amerikaanse vrijgekochte slaven furore maakten met hun slavenliederen."

Discussieer mee