Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Commandant vliegbasis Leeuwarden wordt ook de baas in Volkel en Nieuw-Milligen

De commandostructuur van de luchtmacht verandert vanaf 1 juli. Dan wordt het zogenaamde 'Air Combat Command' actief. Johan van Deventer, nu de F-35-commandant van vliegbasis Leeuwarden, wordt de baas van drie locaties.

Op 30 juni worden ook vier F-35's op de vliegbasis van Volkel gestationeerd. Van Deventer wordt dan officieel geïnstalleerd als commandant van de 'Air Combat Command'. Daar vallen de vliegbases van Leeuwarden en Volkel en de commandopost van Nieuw-Milligen onder.

Het gevecht van de toekomst
"Dat doen we onder het motto 'samen ben je sterker'. Toen er in Leeuwarden en Volkel F-16's stonden, deden we veel dingen dubbelop", zegt Van Deventer. "We waren toen op veel fronten afhankelijk van de luchtmachtstaf in Breda. We kunnen de verantwoordelijkheden nu lager in de organisatie leggen."

Dat betekent dat de squadroncommandanten (de commandanten van een eenheid met vliegtuigen) in Leeuwarden ook meer verantwoordelijkheid krijgt. "De wereld verandert en de veiligheidssituatie verandert ook. Met deze samenvoeging kunnen we daar beter op inspelen. Zo kunnen we het gevecht van de toekomst winnen", zegt Van Deventer.

Van Deventer zal nu veel minder in Leeuwarden zijn. Wordt het contact met de omwonenden dan ook niet minder? "Ik ben hier niet vijf dagen per week, maar er zijn hier wel vijf dagen per week andere mensen. De commandant hoeft gelukkig niet alles in zijn eentje te doen", zegt de commandant.

"Mijn interactie met de omgeving kunnen we over meerdere mensen verdelen. En mensen kunnen mij altijd bellen. Ik ben er dan wel niet altijd, maar ik ben ook nooit ver weg. Corona heeft ons geleerd dat je op digitale afstand ook heel snel samen kunt werken."

Van Deventer is in elk geval klaar voor zijn nieuwe functie. "Ik kijk ernaar uit. Volgende week donderdag is het feest. We hebben een mooie parade met vlagvertoon en muziek. Die dag landen ook de eerste F-35's op Volkel, dus wat dat betreft is het de perfecte dag ervoor."

Discussieer mee