Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Commissarissen tegen kabinet: 'Pak nu regie bij asielcrisis'

Het kabinet moet nu de regie pakken bij de asielcrisis. Dat zegt Jetta Klijnsma, commissaris van de koning in Drenthe, ook mede namens commissaris Brok van Fryslân. Klijnsma doet de uitspraak in Nieuwsuur vrijdag ,waarin ook wordt gesproken over de noodopvang in Leeuwarden. 

"Het is zo treurig. Mensen zijn gevlucht voor oorlog en geweld. Iedereen is van goede wil, maar er moet nu gewoon regie worden genomen", zei Klijnsma in het programma.

Wat haar- en de andere commissarissen van de koning- betreft, moet het Rijk het mogelijk moet maken om gemeentes te verplichten asielzoekers op te vangen waardoor er meer plekken voor opvang vrij komen.

Geen perspectief
Als dat lukt, zouden ook de vluchtelingen in de noodopvang in Leeuwarden kunnen verhuizen naar een betere plek. In het WTC worden sinds november zo'n 600 vluchtelingen opgevangen. De omstandigheden daar zijn niet geschikt voor langdurige opvang, zegt ook het COA.

Bewoners daar leven dicht op elkaar, zonder daglicht, privacy en perspectief op iets anders. Tijdens een informatieve bijeenkomst in de gemeenteraad afgelopen woensdag liet het COA weten te zoeken naar andere locaties, maar die zijn er niet.

Asielzoekerscentrum Leeuwarden
Momenteel heeft het COA wel een locatie op het oog voor een permanent asielzoekerscentrum in Leeuwarden. Alleen het duurt nog maanden voordat dit gebouw na verbouwing beschikbaar komt, als het daadwerkelijk wordt gekocht.

Wat Klijnsma betreft is daarom aan het kabinet om te kijken wat waar kan wat betreft opvang. Volgens haar zijn er in elke gemeente wel plekken die tot opvang omgetoverd kunnen worden. Zodat onder andere de vluchtelingen in Leeuwarden zo snel mogelijk op een betere plek kunnen wonen.

 "Nare cirkel van asielbeleid dat vast zit"
Afgelopen woensdag zei burgemeester Buma dat deze locaties er in Leeuwarden niet zijn. "We zitten in een hele nare cirkel van asielbeleid dat vast zit", aldus Buma.

Daar is Klijnsma het niet volledig mee eens. Daarom moet het Rijk de regie pakken, zegt zij namens alle commissarissen van de koning. Den Haag zou gemeenten moeten verplichten om vluchtelingen op te vangen, waardoor meer gebouwen beschikbaar komen.

Vluchtelingen in oud hotel of ziekenhuis
"Dan kan ook een college van B&W een oud hotel of ziekenhuis vrij makkelijk aanpassen voor vluchtelingen. En dan hoef je dus niet naar de gemeenteraad, want je hebt de verplichting om het te doen", aldus Klijnsma.

"Je mag dwingen wat je wil"
Tijdens de bijeenkomst woensdag liet Buma weten ook voorstander te zijn van dit voorstel, zodat gemeenten gezamenlijk de handschoen kunnen oppakken.

"Tegelijkertijd als de staatssecretaris Leeuwarden zou dwingen om meer mensen op te vangen, dan zeg ik: ja weet jij de plek? Je mag dwingen wat je wil, maar de plek is er niet", aldus Buma in Nieuwsuur.

Discussieer mee