U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Controle garageboxen Aldebaranweg

Op woensdag 9 oktober heeft de gemeente een bouw- en bestemmingsplancontrole gedaan bij een 90-tal garageboxen aan de Aldebaranweg. Meerdere klachten van omringende bedrijven en bewoners van industrieterrein Hemrik zijn de aanleiding van deze controle. De klachten zijn onder meer geuit tijdens een recente wijkschouw. Volgens de klachten is er op late tijdstippen veel activiteit en is het vermoeden dat er illegaal gewoond wordt.

Op basis van de Algemene wet bestuursrecht zijn toezichthouders van de gemeente bevoegd om “elke plek te betreden die voor de uitvoering van hun bestuursrechtelijke taak noodzakelijk is, behalve woningen”. De wijze waarop deze controle is uitgevoerd is zodoende bij wet toegestaan.

Dergelijke controles zijn niet uniek en worden in den lande vaker gedaan. Binnen de gemeente Leeuwarden was het de eerste controle van dit formaat. De politie was hierbij aanwezig om te zorgen dat medewerkers van gemeenteonderdelen Juridische- en Veiligheidszaken, Bouwen & Wonen en Stadstoezicht veilig hun werk konden doen.

Tijdens de controle zijn drie gevallen van mogelijke illegale bewoning aangetroffen. Over de vervolgstappen worden de betreffende bewoners afzonderlijk geïnformeerd. Verder bleek er in één garagebox een niet langer in werking zijnde hennepplantage te zijn. De afhandeling hiervan heeft de politie verzorgd.

Bij soortgelijke meldingen uit de omgeving sluit de gemeente dergelijke controles in de toekomst niet uit en zal de gemeente ook daar handhaven.

Discussieer mee