U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Cornelis Trooststraat 48: van Ambachtsschool tot Creatieve Broedplaats

Voorzitter Roel Sluiter van de Vereniging i.o. Floris Verster Ateliers en wethouder Sjoerd Feitsma van Cultuur tekenen maandag een samenwerkingsovereenkomst voor de huur van een deel van de voormalige ambachtsschool aan de Cornelis Trooststraat. Hiermee is een creatieve broedplaats in het pand een stap dichterbij.

De doelstelling van de creatieve broedplaats in Huizum-West is ruimte bieden aan kunst, cultuur, educatie en wijkactivatie.

De kunstenaars, eerder verenigd in de Stichting De Oude Ambacht School (DOAS) hebben een nieuwe vereniging opgericht Vereniging i.o. Floris Verster Ateliers. De vereniging wil in de toekomst ongeveer 50% van het vloeroppervlak huren van de gemeente. De samenwerkingsovereenkomst vormt de basis voor het raadvoorstel welke naar verwachting eind mei behandeld wordt. De gemeenteraad wordt dan gevraagd in te stemmen met het definitief vestigen van een broedplaats in de voormalig ambachtsschool en krediet beschikbaar te stellen voor het uitvoeren van achterstallig onderhoud. Wethouder Sjoerd Feitsma tekent de raamovereenkomst daarom onder voorbehoud van een positief besluit door het college van b. en w. en de gemeenteraad. De realisatie vormt een (deel) uitvoering van de eerder door de gemeenteraad vastgestelde kadernota broedplaatsenbeleid.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de voormalig Ambachtsschool plaats zou maken voor woningbouw. Sinds 2009 is het gebouw tijdelijk in gebruik bij kunstenaars. De gehuisveste kunstenaars, verenigd in Stichting DOAS, hebben zich sindsdien ingezet om het pand als creatieve broedplaats te behouden. De gemeente en de stichting hebben onderzoek gedaan naar de financiële en organisatorische haalbaarheid van het definitief vestigen van een creatieve broedplaats in het pand.

De uitkomst van het onderzoek is dat het stichten van een creatieve broedplaats haalbaar is. Er is door diverse partijen belangstelling getoond.  Zo hebben diverse nieuwe partijen zich gevestigd in het pand en uitgesproken in de toekomst onderdeel te willen zijn van de broedplaats. Dat zijn onder andere Stichting Werkpro, The Factory Leeuwarden en JOF (Jonge Ondernemers Fryslân). Deze partijen willen de intenties ook vastleggen in een samenwerkingsovereenkomst.

Op de foto: wethouder Sjoerd Feitsma

Discussieer mee