U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Coronavirus: 1051 positieve testen, vier sterfgevallen

De afgelopen week zijn 1051 mensen in Friesland positief getest op het coronavirus. Vier mensen zijn overleden aan COVID-19.

Het aantal coronabesmettingen in Friesland is deze week voor het eerst sinds begin september gedaald vergeleken met een week eerder. Er kwamen deze week 1051 bij, tegen 1158 vorige week. GGD Fryslân durft daarom voorzichtig te zeggen dat dit een eerste signaal is dat de aangescherpte coronamaatregelen effect hebben op Friesland.

Wat betreft het aantal besmette personen is het Friese beeld gunstiger dan de landelijke cijfers. Het RIVM meldde dinsdag dat de nationale weektotalen nog wel oplopen, al is de stijging minder fors dan eerder. Landelijk bezien heeft Friesland op Zeeland na de laagste besmettingscijfers.

Testen van groot belang
Toch blijft ook in Friesland de situatie zorgelijk, aldus de GGD. Met deze aantallen is normaal bron- en contactonderzoek nog niet mogelijk. De GGD benadrukt daarom dat het zaak blijft om de coronamaatregelen goed na te leven. Het testen bij klachten blijft van groot belang en kan nu sneller, doordat er vrijwel geen wachttijd is bij de teststraten. Wie zich voor een test meldt, kan binnen een etmaal terecht op de testlocaties in Drachten, Leeuwarden of IJlst.

Er is deze week een recordaantal van 10.117 testen afgenomen. Dat waren er 749 meer dan vorige week. Voor de tweede week op rij had GGD Fryslân meer mensen kunnen testen dan zich aandienden. Komende woensdag opent de vierde testlocatie in Kollum. GGD Fryslân wil binnenkort nog een vijfde locatie openen in Heerenveen of omgeving.

Laatste cijfers
Met de laatste cijfers staat het aantal coronabesmettingen in Friesland op 4558 personen, het aantal overlijdensgevallen staat op 76 personen. In de gemeente Leeuwarden zijn 1208 geregistreerde besmettingen. Daarvan zijn 45 mensen in het ziekenhuis opgenomen/opgenomen geweest. In totaal zijn er 8 mensen uit de gemeente Leeuwarden overleden aan het virus.

Sinds 1 juni mag iedereen met klachten zich laten testen. Meer dan 83.000 Friezen hebben dat gedaan.

 

Discussieer mee