U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Coronavirus: 15 nieuwe besmettingen in Fryslân, geen nieuwe overlijdensgevallen

In Fryslân zijn 15 nieuwe coronabesmettingen via een test vastgesteld en er zijn geen nieuwe overlijdensgevallen bekend. Dat laat de GGD weten. Het goede nieuws: drie personen zijn uit het ziekenhuis ontslagen.

Het aantal coronabesmettingen in Fryslân nam het afgelopen paasweekeinde flink toe, met 53 nieuwe besmettingen. Ook kwamen er 5 personen te overlijden aan het virus, 2 personen werden uit het ziekenhuis ontslagen. Door deze cijfers lijkt het erop dat het coronavirus begint toe te slaan in Fryslân, maar dat klopt niet, zegt de GGD.

Toename speelt onder zorgprofessionals
De besmettingen nemen toe, omdat het testbeleid onder zorgprofessionals - zoals thuiszorgmedewerkers - is verruimd, aldus de gezondheidsdienst. "Het aantal besmettingen is niet gestegen, we testen meer en gericht", zei de GGD vorige week en gaf ze vandaag opnieuw aan. "Als je meer mensen test, komen er meer resultaten naar voren.”

Acht tot tien nieuwe besmettingen per dag
Wie in de zorg werkt en klachten krijgt, moet zich eerst melden bij de huisarts en/of bedrijfsarts. Daarna volgt een doorverwijzing voor een test in de tent aan de Jelsumerstraat in Leeuwarden. Hier meldden zich per dag zo'n 70 tot 80 zorgmedewerkers aan de poort. Van deze professionals blijken er per dag zo'n acht tot tien besmet, zegt de GGD. Dit is te zien in de cijfers, waardoor er van een 'coronatoename' in Fryslân geen sprake is, aldus de gezondheidsdienst.

Nu 369 besmettingen in Fryslân, 32 overlijdensgevallen
Met de nieuwe cijfers staat het aantal coronabesmettingen in Fryslân inmiddels op 369. Het aantal overlijdensgevallen staat nu op 32. De cijfers worden al een tijdje niet meer per gemeente uitgesplitst. In de gemeente Leeuwarden zijn tot dusver 23 coronabesmettingen bekend, waarvan één patiënt, een tachtiger, in maart aan het virus overleed.

Discussieer mee