U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Coronavirus: 209 positieve testen, geen sterfgevallen

In een week tijd zijn 209 mensen in Friesland positief getest op het coronavirus. Niemand is overleden aan COVID-19. Wel is één personen opgenomen in het ziekenhuis.

Voor de tweede week op rij is het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Fryslân meer dan verdubbeld. Sinds vorige week vrijdag zijn er 209 positieve testen bijgekomen. Een week eerder waren dit er 93. Hoewel de toename verontrustend is, adviseert GGD Fryslân nog geen nieuwe beperkende maatregelen. De testcapaciteit van GGD Fryslân in inmiddels verhoogd.

Sinds een week zijn er ook weer bewoners van zorginstellingen positief getest op het virus. De inzet van GGD Fryslân is er met name op gericht die kwetsbare groep te ontzien. Nu het virus daar eerder in beeld is, is verspreiding te voorkomen door meer te testen en zo nodig verdere maatregelen te treffen. De afgelopen tijd hebben de zorgsector en GGD Fryslân zich hier gezamenlijk op voorbereid.

Scholen
Op scholen duikt het virus op en is de verspreiding binnen de gebouwen beperkt. Dit kan komen doordat scholen er goed op voorbereid zijn. Tegelijk bevestigt dit het beeld dat jongeren het virus minder snel doorgeven. Zolang er sprake is van een besmetting van enkele leerlingen of een leerkracht adviseert GGD Fryslân om de lessen gewoon door te laten gaan. Niet alle scholen nemen dit advies over, waardoor ze klassen soms naar huis sturen of helemaal dichtgaan.

Thuis
Een groot deel van de besmettingen vindt plaats bij mensen thuis en in mindere mate in de horeca of rond het sportveld. GGD Fryslân blijft benadrukken dat een verdere verspreiding tegen te gaan is door af te zien van deelname aan feestjes, alerter te zijn op klachten en de richtlijnen over afstand houden en handen wassen na te leven.

Laatste cijfers
Met de laatste cijfers staat het aantal coronabesmettingen in Friesland op  1171 personen, het aantal overlijdensgevallen staat op 69 personen. In de gemeente Leeuwarden zijn 257 geregistreerde besmettingen. Daarvan zijn 35 mensen in het ziekenhuis opgenomen/opgenomen geweest. In totaal zijn er zes mensen uit de gemeente Leeuwarden overleden aan het virus.

Sinds 1 juni mag iedereen met klachten zich laten testen. Meer dan 48.000 Friezen hebben dat gedaan. De meeste besmettingen waren deze week in de gemeente Leeuwarden(83), Fryske Marren(29), Súdwest-Fryslân(18), Waadhoeke(13) en Dantumadiel, Heerenveen, Smallingerland en Tytsjerksteradiel(allen 11). De andere positieve gevallen waren in Noardeast-Fryslân(7), Weststellingwerf(6), Opsterland(4), Achtkarspelen(3) en Harlingen(2).

Discussieer mee