U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Update: 3 nieuwe 'coronadoden' in Fryslân, 23 nieuwe besmettingen

In Fryslân zijn sinds woensdag drie personen aan corona overleden en er zijn 23 nieuwe besmettingen via een test vastgesteld. Dit laat de GGD weten. In het ziekenhuis zijn 10 nieuwe patiënten opgenomen. 

Het aantal overlijdensgevallen is stabiel, een stabilisatie was de laatste dagen ook te zien in de besmettingscijfers. Er kwamen dinsdag 15 nieuwe coronabesmettingen bij, woensdag 8, maar vandaag plots 23. Dat maakt dat er sinds vorige week vrijdag 99 nieuwe patiënten zijn bijgekomen. Neemt het aantal besmettingen toe in Fryslân? Nee, zegt Heike Visser van de GGD. Het gaat nog altijd om 'dagkoersen', zo blijkt.

Plotse toename komt door paasweekeinde
"Het kan zijn dat de aantallen vandaag wat hoger liggen, omdat het tellen en doorgeven het afgelopen paasweekeinde heeft stilgelegen", zegt Visser. "We zien niet hele bijzondere wijzigingen. Er is geen sprake van een toename van het aantal besmettingen onder het zorgpersoneel. Een verklaring is dat we meer en specifieker testen op mensen met een hoog risico, zoals zorgmedewerkers."

Ook een stijging van het aantal ziekenhuisopnames - dit cijfer was stabiel, maar was vandaag plots +10 - is geen reden tot zorg, zegt Visser. "Wij nemen nog steeds patiënten uit het zuiden van het land op in de Friese ziekenhuizen."

Meer tests op zorgprofessionals, dus hogere cijfers 
Zorgprofessionals en ouderen vormen een risicogroep. Daarom worden zij nu vaker getest. Senioren krijgen bij 'coronaklachten' een test aan huis, voor zorgmedewerkers volgt er een doorverwijzing naar de tent aan de Jelsumerstraat in Leeuwarden. Daar melden zich dagelijks zo'n 70 tot 80 zorgprofessionals aan de poort. Van deze professionals blijken er per dag 8 tot 10 besmet. En dat is terug te zien in de dagelijkse cijfers, zegt de GGD.

Met de nieuwe besmettingen erbij gerekend staat de teller nu op 400 coronapatiënten in Fryslân. Er zijn tot dusver 37 personen aan het virus overleden. In Leeuwarden zijn 23 besmettingen bekend, waarvan één persoon, een tachtiger, in maart aan de gevolgen van corona overleed.

Discussieer mee