U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Coronavirus: maatregelen blijven tot dinsdag 28 april van kracht

Minister-president Rutte heeft vanavond afgekondigd dat de 'coronamaatregelen' tot dinsdag 28 april van kracht blijven. De maatregelen golden vooralsnog tot maandag 6 april. Ondernemingen moeten nu langer dicht blijven, de scholen blijven tot de meivakantie gesloten.

De beslissing is genomen na advies van het zogenoemde 'Outbreak Management Team, waarin onder meer het RIVM zit. Ondernemingen en instellingen die tot 6 april gesloten moesten blijven, moeten nu tot 28 april dicht. Dan gaat het onder meer om de scholen, de horeca, musea, kappers en nagelstylisten. De zogenoemde 'contactberoepen', gaf Rutte aan. Evenementen blijven tot 1 juni verboden. Binnen blijven is het devies, net als het aanhouden van de al eerder afgekondigde maatregelen. Houd het thuiswerken aan, aldus de minister-president. "We realiseren ons dat we veel van mensen vragen, maar het is echt nodig."

"Maak niet alvast plannen voor na 28 april"
De regering laat een week voor de einddatum van de maatregelen weten of er vervolgmaatregelen komen of dat er een versoepeling komt. Toch ziet het er niet naar uit dat 'het normale leven' na 28 april weer opgepakt kan worden. "We gaan na 28 april niet meteen terug naar de 'normale situatie'", zei Rutte. "Ga geen plannen maken voor de meivakantie, dat is veel te voorbarig." Het Outbreak Management Team geeft weliswaar aan dat de maatregelen helpen om het coronavirus in te dammen, maar "we zijn er nog lang niet". "Dit coronavirus raakt ons allemaal en deze moeilijke situatie is dus niet morgen voorbij. Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle."

Rutte noemde de coronacrisis de heftigste tijd in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog.

Discussieer mee