U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Culturele-Hoofdstadjaar 2018 opent op drie pleinen tegelijk

Het is zover. Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018 gaat komend weekeinde officieel van start.
We zetten alvast de belangrijkste publieksinformatie op een rij:
Tijdens Het Openingsweekend zet Arriva pendelbussen in. Parkeren kan zaterdag 27 januari de hele dag op het P+R-terrein bij WTC Expo aan de Heliconweg in Leeuwarden. Parkeren kost zes euro, met dit parkeerkaartje mogen bezoekers gratis in de pendelbus. Vanaf 15.00 uur rijden pendelbussen de bezoekers naar en van het centrum. De bus rijdt in elk geval tot ’s nachts 01.00 uur.
De officiële openingshandeling begint zaterdag rond 21.30 uur, tegelijkertijd op het Wilhelminaplein, Oldehoofsterkerkhof en Gouverneursplein.
Veel winkels in het centrum blijven zaterdag langer open: tot 21.00 uur. Om 14.00 en 14.30 uur treden op tien plaatsen, tussen het winkelend publiek, kinderen van het project Adje Lambertz op.
Tussen 19.00 en 21.00 uur lichten zo’n 60 LF2018-projecten in de Leeuwarder binnenstad een tipje van de sluier op: de ‘2018previews’. ‘De Stormruiters’ verwelkomt bezoekers met Friese paarden op de invalswegen naar de binnenstad, er varen verlichte skûtsjes en zijn extra eet- en drinkgelegenheden. De openingshandeling eindigt rond 22.15 uur. Aansluitend zijn er afterparty’s in Schaaf City Theater, De Koperen Tuin en Neushoorn.
Verschillende Friese basisscholen openen het weekeinde op vrijdag 26 januari door gezamenlijk het lied ‘Seis oere Thús’ te zingen (om 12.00 uur). ‘s Avonds – tussen 19.00 en 22.00 uur – worden op bijna 200 locaties (musea en particulieren) de 2018verhalen verteld. Meer informatie hierover staat op 2018verhalen.nl.
Op zondag 28 januari staan de premières van een aantal projecten van LF2018 (o.a. tentoonstelling Beyond DaDa en De Stijl in museum Drachten en de voorstelling Marijke Muoi in de Grote Kerk) centraal.
Om alle bezoekers aan de binnenstad zo goed mogelijk de weg te wijzen is er een digitale plattegrond beschikbaar: Plattegrond 2018. Op www.plattegrond2018.nl staan de grootste evenementen met alle beschikbare informatie. Over het evenement zelf, de openingstijden, de voorzieningen en de loop- en verkeersroutes.

Discussieer mee