U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

‘De Dei Is Uzes’: Corona PC-dag voor de junioren

Covid-19 maakte het organiseren van de PC (Permanente Commissie) op de vijfde woensdag van juli onmogelijk. In de 167-jarige geschiedenis van de PC werd deze voor de vijfde keer afgelast. Als alternatief organiseerde de PC woensdag een junioren partij op het heilige gras van het Tsjûkelân in Franeker.

 

Met een groot aantal (uitgenodigde) PC-koningen langs de zijlijn, acteerden de junioren op de vijfde woensdag in juli 2020 binnen de lijnen. Publiek was verder allen toegankelijk op uitnodiging. Zo waren o.a. voor LKC Leeuwarden Jan Sijtsma (in 1960 uitkomend voor Ried en winnaar met Johannes Zijlstra en Dirk van der Zee (LKC) aanwezig. Rienk de Groot winnaar in 1961-1964-1966). Oud-LKC voorzitter, oud-KNKB en oud-PC voorzitter Johannes Westra die in 1968 en 1969 de PC op zijn naam schreef. Zesvoudig PC winnaar Daniël Iseger (2004-2009-2010-2011(K)-2014-2015 zat eveneens genoeglijk langs de zijlijn. Ook huidig LKC voorzitter Karel Nijman (winnaar in 2003 met Folkert van de Wei en Johannes G. Dijkstra Huizum(K)) was aandachtig toeschouwer met de vooruitzichten op de nog te organiseren Oldehove dag (dames en heren) op zondag 20 september. En natuurlijk was ook regerend -en tweevoudig PC-winnaar Hans Wassenaar (2016 en 2019) aanwezig.

20 junioren parturen

Er stonden woensdag maar liefst 20 junioren parturen op de wedstrijdlijst. De zilveren koningsbal ging terecht naar misschien wel de beste man van het veld René de Haan die een thuiswedstrijd speelde. Hij won met Christiaan Stremler (Exmorra) en Hessel Bouma (Winsum). (Foto Rechts). Een gemakkelijke overwinning werd het zeker niet. In de eerste omloop moest het na achterstand vol aan de bak en wonnen moeizaam met 5-4 6-4. Op stoom gekomen werd daarna met een schone telegraaf (5-0 6-0) de laatste vijf bereikt. Ook tegen Corné Tuinenga (Berlikum), Jelmer Miedema (Goutum) en Wytze Wassenaar (Wier) verliep het tot twee spellen gelijk moeizaam. De kracht van De Haan gaf daarna de doorslag en stapte het trio met 5-4 6-4 de halve finale binnen. De tegenstanders daarin, Lieuwe van der Werf (Cornjum) Lennard Feenstra (Franeker) Wessel Hilverda (Winsum) ,werden eenvoudig opzij gezet: 5-1 6-6.

De opponenten in de finale: Stan van den Berg (Grou), Lucas Postma (Dronrijp) met Jorn Lars van Beem (Dronrijp) hadden na drie zwaar bevochte overwinningen en een staand nummer de eindstrijd bereikt. (5-4 6-0) (5-5 6-0) (5-4 6-2). Ondanks een staand nummer daarna was de fut er een beetje uit. Zeker ook na de zware wedstrijd tegen Steven Koster (Tzum), Jorrit Osinga (Engelum) en Kevin Jordi Hiemstra (Cornjum). Daarin moest eerst een 0-3 achterstand worden weggepoetst. Kwamen daarna gelukkig op 3-1 en op 3-3 6-6 was het breekpunt toen Jorn Lars van Beem de bal boven sloeg. Na de 5-4 6-2 overwinning stapte het trio Stan van den berg na een staand nummer de finale binnen.

Duidelijk werd dat het premie winnend trio (Foto Links) hun kruid daarvoor verschoten hadden. Onder aanvoering van René de Haan nam het winnende trio een vlotte 4-0 voorsprong. Nadat De Haan een van zijn weinige missers produceerde op 6-6 en de tegenstanders weer terugkwamen naar 4-2 leek het weer spanend te worden. Een zitbal van De Haan zette de 5-2 op de telegraaf. Twee match points op 5-2 6-4 gingen nog wel verloren toen Van Beem de bal op 6-6 nog even over de boven rammelde. Met een prachtige zitbal op 5-3 6-0 besliste de ‘PC-koning 2020’ René de Haan daarna de partij.

Oud LKC-KNKB en PC voorzitter en tweevoudig PC winnaar Johannes Westra:

LKC-voorzitter en PC winnaar Karel Nijman:

Discussieer mee