U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.

Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO FM Kijk terug op LEO TV

De Reuzen van Royal de Luxe in Leeuwarden

De wereldberoemde productie van Royal de Luxe beleeft zijn Nederlandse première in de Culturele Hoofdstad van Europa. Dwars door de Leeuwarder binnenstad zorgen de metershoge reuzen voor drie dagen aan onvergetelijke beleving met hun voorstelling Grote Schaats in het IJs.

De Reuzen van Royal de Luxe stellen zich voor

Royal de Luxe is een buitengewoon straattheatergezelschap. Wereldberoemd, maar nog nooit in Nederland geweest. Het gezelschap vliegt de wereld over met hun indrukwekkende Reuzen. Zo waren ze onder andere al in Barcelona, Berlijn, Londen, Montreal, Perth en Nantes, de thuishaven de Royal de Luxe. Metershoge marionetten die ver boven de huizen uit steken. Het bezoek van de Reuzen betekent een voorstelling die je absoluut gezien moet hebben.

HET KLEINE REUZE MEISJE

Het Kleine Reuze Meisje is ongeveer 5 meter hoog en weegt 800 kilo. Ze heeft 20 mensen nodig om in beweging te kunnen komen en wandelt zo met een snelheid van 2,5 kilometer per uur. Ze is gemaakt van staal, populieren en limoenhout. Haar hobby's zijn turnen en snoepen en ze heeft vaak een groene of roze jurk aan, afhankelijk van het weer. Ze is ook wel eens gespot in een regenjas of Mexicaanse ensemble! Ze dwaalt door de stad op zoek naar haar vader en laat onderweg graag kinderen een schommelritje maken op haar armen.

XOLO

Xolo is tijdens een show in Guadalajara te Mexico uit een blok ijs gesmolten. Hij is een Mexicaanse hond, die door de Azteken wordt beschouwd als een heilig dier. Hij is de vriend van Het Kleine Reuze Meisje, en gedraagt zich als een echte hond. Hij beweegt zijn staart, jeukt zichzelf met zijn pootje en steekt zijn tong uit! Hij weegt 350 kilo en hij is bijna drie meter hoog. Er zijn 20 mensen nodig om hem in leven te krijgen en hij beweegt erg soepel. Hij haalt snelheden tot bijna zes kilometer per uur.

 

DE DUIKER

Deze indrukwekkende Reus weegt 3 ton en is wel 11 meter lang. Er zijn ongeveer 30 mensen nodig om hem in beweging te laten komen en wandelt zo 2 kilometer per uur. Hij is gemaakt van populieren en limoenhout, leer en staal. Hij draagt een duikersuitrusting met helm. Alleen z’n onderarm en handen zijn onbedekt. Zijn haar is gemaakt van paardenhaar en zijn wenkbrauwen van bezemstro. Zijn ogen werken op kleine motoren en zijn gemaakt van straatlantaarns.

GROTE SCHAATS IN HET IJS – HET VERHAAL

In Leeuwarden aangekomen zullen de Reuzen de voorstelling 'Grote Schaats in het IJs' presenteren. Over de strijd van miljoenen jaren geleden, het water tegen het land. De woeste golven werden tegengegaan door de speciaal ontworpen dijken, maar deze bleven maar breken. Tot er een dijkgraaf werd benoemd, die verantwoordelijk werd voor de bouw van goede dijken. De dijkgraaf huurde meteen dijkwachten in, die als matrozen op de terpen de boel in de gaten hielden. Toen ontstond het idee bij de dijkgraaf om het paard van Troje onder de zeespiegel te verstoppen. Met hulp van de goden werd een Reuzenduiker gevonden die zichzelf altijd heeft verstopt. Opeens stond hij op en begon alle bergen op te pakken die hij vervolgens als modder bij de dijken smeet voor extra bescherming.

EN TOEN...

Het was tijdens een hevige sneeuwstorm dat er ineens een scheve toren in Leeuwarden verscheen. Niemand wist waar het vandaan kwam. De lokale bevolking plaatse de toren op de hoofdterp, en zo werd het het symbool van de stad. Tijdens de uitverkiezen van Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van Europa kwam het bericht naar buiten dat de oudste schaatsen uit de menselijke geschiedenis (20.000 jaar oud) zijn ontdekt op een boorplatform bij de Noordpool. Er werd direct een groot ijsblok van 3x6 meter gezaagd om de schaatsen in te bewaren. Wat bijzonder! De reus die deze schaats heeft gepast moet wel metershoog zijn geweest!

MAAR WACHT!

Het verhaal gaat verder, want dit alles zouden we nooit hebben geweten als de Reuzenduiker niet eeuwen geleden een dochter had gekregen. Op een nacht, in augustus 2018, kwam deze Reuzendochter aan op het Centraal Station in Leeuwarden, vastberaden om haar vader te vinden. Gaat dat haar lukken?

Discussieer mee