U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Doarp Grou scoort hattrick SKS kampioenschap

Doarp Grou sleepte voor de derde keer op rij het SKS-kampioenschap binnen. Heerenveen drie keer als tweede daarachter. Schipper Douwe Visser met zijn bemanning liet met een sterke eindsprint en na een bloedstollende finale op het Sneekermeer alle concurrenten achter zich. Voor Visser is het zijn zesde titel.

Doarp Grou startte op de laatste dag als groot favoriet voor het SKS-kampioenschap 2019. De vooruitzichten van schipper Douwe Visser met zijn bemanning van het Grouster skûtsje waren glashelder. Bij de eerste drie voor de dagzege eindigen, of nooit meer dan drie plekken eindigen achter de Gerben van Manen van Heerenveen. Mochten de twee koplopers beiden falen, speelt op de achtergrond ook De Lemmer nog een rol mee. Doarp Huzum verloor het hoger beroep (Huzum versus Langweer op Woudsend) na uitspraak van de zeilraad vrijdagmorgen. Johannes Meeter werd daardoor kansloos voor een podiumplek in het eind klassement.

De spanning was bij de start om te snijden en de schippers veroorzaakten massaal een eerste valse start. Sneek raakte het skûtsje van Grou en moest met pech aan het roer de wedstrijd verlaten. Van de top drie kwam Grou het beste uit de start. Rondde achter Earnewâld en SWH met Lemmer als zesde. Heerenveen werd weggedrukt en moest vanuit de achterhoede proberen zijn tweede plek veilig te stellen. Huizum en Leeuwarden volgden in de middenmoot waarbij Huizum verder opschoof en Leeuwarden afzakte. De SWH voer Grou de vernieling in en belandde achter Heerenveen die boord aan boord om de titel streden. Lemmer daar weer vlak voor. Earnewâld lag onbedreigd koploper en zette met Akkrum de aanval in. Heerenveen zette over stuurboord de aanval in waar Grou de vloot volgde. Heerenveen kwam een paar meter te kort om verder op te schuiven. Grou kon profiteren en lag weer boord aan boord met de concurrenten Heerenveen en Lemmer. Na een uur zeilen lag Grou nog steeds op koers voor het kampioenschap. Heerenveen voer wel daarvoor, maar met alleen het skûtsje van Stavoren daartussen was dat geen bedreiging voor Douwe Visser. Omdat het veld aardig uit elkaar lag kwam er daarna in de volgorde weinig verandering meer. De drie koplopers gingen als 8e, 7e en 9e over de finish.

No. 1. Earnewâld teruggezet met 14 strafpunten.

Uitslag na protesten:

  1. Akkrum.
  2. Halve Maan Drachten
  3. Joure
  4. Huizum
  5. SWH Stavoren
  6. Heerenveen
  7. Grou
  8.  Lemmer

10. Leeuwarden

Eindklassement:
1. Doarp Grou, Grou (kampioen)
2. Gerben van Manen, Heerenveen
3. Lemster Skûtsje, Lemmer
4. Eildert Sietez, Akkrum
5. Doarp Huzum, Huizum
6. Twee Gebroeders, Earnewâld
7. De Halve Maan, Drachten
8. Rienk Ulbesz, Leeuwarden

 

 

 

Discussieer mee