U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Drie Friese scholen in Beneluxfinale FIRST® LEGO® League

Zo’n 500 kinderen van negen tot vijftien jaar trekken zaterdag 3 februari naar het Friesland College in Leeuwarden voor de Beneluxfinale van de FIRST® LEGO® League. Namens Friesland hebben zich drie teams geplaatst voor deze finale: team H2Ons van CSG Comenius uit Leeuwarden, team NEXAR van CSG Bogerman uit Sneek en team Watergeuzen van Linde College uit Wolvega. In deze internationale wetenschap- & technologiewedstrijd, georganiseerd door Stichting Techniekpromotie, strijden de deelnemers op drie onderdelen om de felbegeerde Champions Award.

De teams voeren een projectonderzoek uit en bouwen en programmeren een robot waarbij ze intensief moeten samenwerken. Dit jaar draait alles om water: hoe komen we eraan en hoe transporteren, gebruiken we het en hoe voeren we het af? Naast de wedstrijden zijn er uitdagende workshops voor kinderen, waarin ze ontdekken hoe verrassend wetenschap en technologie zijn.
Daarnaast moeten de teams een volledig autonome robot ontwerpen, bouwen en programmeren. Daarbij maken zij gebruik van het LEGO MINDSTORMS® systeem. Met hun robot voeren ze op een wedstrijdtafel missies uit tegen de andere teams. De internationale core values die de FIRST® LEGO® League centraal stelt, vormen het derde wedstrijdonderdeel. Dit zijn onder meer ‘focus op samen leren’, ‘sportiviteit voorop’ en ‘ontdekken is belangrijker dan winnen’. Door deze waarden te omarmen leren kinderen dat een ander helpen de basis is van teamwork.
Het randprogramma van de FIRST® LEGO® League bestaat onder andere uit een Science Festival, met veel info over robotica, en een heuse Science on Tour van onder andere Universiteit Twente, Innovatie Cluster Drachten en Wetsus.
Via de regiofinales zijn 50 teams uit de Benelux doorgestroomd naar de grote finale in Leeuwarden. In totaal vonden er 28 regiofinales in Nederland en België plaats en deden 710 teams mee aan de voorrondes.
Een team bestaat uit maximaal 10 kinderen. De winnende teams op 3 februari bemachtigen naast hun Benelux titel een plaatsje op het World Festival in Detroit Michigan (VS), het Open Invitational Championship in Debrecen (Hongarije) of het International Open Championship in Tallinn (Estland). Wereldwijd nemen 300.000 kinderen uit meer dan 80 verschillende landen deel aan de wedstrijd.

Discussieer mee