U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.

Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO FM Kijk terug op LEO TV

Drie Leeuwarder skûtsjes strijden voorin mee voor SKS-kampioenschap

Voor de eerste keer dit seizoen kregen de SKS-schippers op Elahuizen een stevige wind in de zeilen. Beide Leeuwarder skûtsjes, Doarp Huzum en de Rienk Ulbesz, deden prima zaken voor het eindklassement en finishten als tweede en derde achter Heerenveen. Regerend kampioen Doarp Grou finishte na een ongelukkige race als zevende.

Met twee dag overwinningen op zak beleefde Willem Uzn Zwaga met de Rienk Ulbesz een prima start bij het SKS-skûtsjesilen 2018. ‘De Leeuw is los’. Voor het tweede jaar staat de zoon van legendarisch oud-Leeuwarder schipper ‘Turbo’ Ulbe Zwaga, in 1998 en 1999 kampioen, aan het roer en strijdt volop mee voor het SKS-kampioenschap 2018.

Voor de (wegens de harde wind) uitgestelde start op Elahuizen bezette de Rienk Ulbesz met Willem Zwaga aan het roer de 3e plek op de ranglijst. Vlak achter regerend kampioen Doarp Grou die tweede stond. Earnewâld voerde trots- en verrassend de ranglijst aan. Johannes Hzn Meeter, schipper op Doarp Huzum, heeft definitief afstand genomen van het ‘Huzumer 14e syndroom’ en bivakkeert als vijfde op het vinkentouw.

Het was op de Fluezen hard werken voor de bemanningen. Doarp Huzum had over bakboord een vliegende start en kon als tweede na Heerenveen de eerste bovenste ton ronden. Leeuwarden en Grou volgden boord aan boord op vijf en zes. Ranglijstaanvoerder Earnewâld volgde vlak daarachter als zevende maar moest voor de wind een plekje prijsgeven. Langweer, met een zieke Jaap Zwaga aan het roer, streek al vlug de zeilen en verliet het wedstrijdtoneel.  In de voorhoede probeerde Doarp Huzum de Gerben van Manen van Heerenveen onder druk te zetten, als derde soeverein gevolgd door Lemmer. Grou, Akkrum, Leeuwarden en Woudsend streden lang boord aan boord om plek 4-5-6-7. Ranglijstaanvoerder Earnewâld vlak daarachter met Woudsend. Heerenveen maakte een misrekening en kreeg zowel Doarp Huzum (2e) en Lemmer (3e) nog vlak op de kont. Klassementsleider Earnewâld werd de wedstrijd uit geprotesteerd (bakboord/stuurboord) door Akkrum. Schipper Gerhard Pietersma erkende zijn fout, nam zijn verlies en verliet het wedstrijdterrein. Voorin kwamen er geen grote veranderingen meer. Heerenveen met schipper Sytze Brouwer pakte aan de Yndyk bij Elahuizen zijn eerste dag overwinning gevolgd door Doarp Huzum dat knap als tweede werd afgeschoten. Grou en Leeuwarden waren daarachter in felle strijd gewikkeld welke glorieus door Willem Zwaga werd gewonnen en daarna regerend kampioen Doarp Grou met Douwe Azn Visser ook Lemmer voorbij zag komen en het spoor even bijster was.

Uitslag:

  1. Gerben van Manen, Heerenveen
  2. Doarp Huzum, Huizum
  3. Rienk Ulbesz, Leeuwarden

8. Doarp Grou, Grou

Voorlopig eindklassement 2018:

  1. Earnewâld
  2. Leeuwarden
  3. Heerenveen
  4. Grou
  5. Huizum

Discussieer mee