Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Drie vragen over het niet (of toch wel) doorgaan van de Sinterklaasintocht

De stichting Sinterklaasintocht Leeuwarden heeft de stekker uit de Sinterklaasintocht in Leeuwarden getrokken, maar waarom precies? Het 'cancelen' van de Leeuwarder intocht in drie vragen en antwoorden.

Waarom gaat de intocht niet door?
In één woord: de roetveegpiet. De vrijwilligers van de organisatie willen het niet, de gemeente wel. En Kick Out Zwarte Piet heeft aangegeven het alternatief van vorig jaar - een grijze piet - ook als racistische stereotypering te zien.

KOZP wil daarom opnieuw actievoeren. "Deze demonstratie zet, mede door de tegen demonstratie en vele emoties, de veiligheid tijdens de intocht onder grote druk", zegt SSIL-voorzitter Cees Anceaux.

Waarom zou het onveilig zijn?
Bij de intocht van 2018 moest de politie ingrijpen toen een groep voorstanders dreigend op de demonstranten van KOZP afstapte. De demonstranten moesten met ME-busjes in veiligheid worden gebracht.

Ook in 2019 had de politie het druk bij de intocht, het moest meerdere keren tegendemonstranten die bij de aangewezen plek voor KOZP wilden komen tegenhouden. Ze hadden daar zelfs honden en wapenstokken voor nodig.

Is het daarmee helemaal van de baan?
Ja, tenzij. De SSIL wil het dus niet organiseren, maar zoekt wel een andere persoon of organisatie om het voor elkaar te krijgen. Er zijn volgens voorzitter Cees Anceaux al gesprekken gaande met iemand.

Burgemeester Sybrand Buma zegt in een reactie er vertrouwen in te hebben dat er toch een intocht komt. Maar gezien het korte tijdsbestek - de intocht staat gepland op 13 november - moet er dan wel snel gehandeld worden.

Discussieer mee