Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Driemaal scheepsrecht voor Sijbrandij Scheepstra en Zeinstra

Trio Nienke Sijbrandij, Manon Scheepstra en Marrit Zeinstra winnen de 46ste Frouljus pc. In de finale werd partuur Aletta van Popta met de debutanten Lisanne Scharringa en Senne Idsardi met 5-2 6-0 verslagen.

 

Trio Nienke Sijbrandij, Manon Scheepstra en Marrit Zeinstra maakten hun favorietenrol op de 46ste Frouljus pc volledig waar. Voor Manon Scheepstra was het de achtste overwinning en de vijfde op rij. Sijbrandij en Zeinstra sloegen zich nu drie keer op rij in de kransen. Sijbrandij werd gekroond tot koninginne en werd daarmee de opvolger van drievoudig koninginne Scheepstra.

Debutantenbal
De finale werd een strijd tussen de gevestigde orde en de ‘aanstormende jeugd’, partuur Aletta van Popta (3e pc) met de jeugdige debutanten Lisanne Scharringa en Senne Idsardi. Scharringa is 2e jaar bij de meisjes en Idsardi derde jaar. Samen wonnen zij dit seizoen de Meisjes Bond en de Ald Meijers (plus revanche met Iris Veltman) voor de afdeling Dronrijp.
In de eerste omloop rekende trio van Popta met 5-4 6-4 af met Kroondijk, de Groot en Terpstra. Tegen partuur Anna Dieuwke Dijkstra Rixt Wijnia en Annelien Broersma kroop het daarna door het oog van de naald. Na eerst een spel achterstand, leek het einde nabij toen de stand 2-4-2-6 op de telegraaf stond.
De reddingsboei werd echter uitgeworpen met een bovenslag naar 3-4. Voor de derde keer keek het daarna tegen een spel (3-5) achterstand aan. Maar met nog slechts vier punten tegen werd de 5-5 6-2 overwinning alsnog uit het vuur gesleept. Een staand nummer was de hoofdprijs richting de finale.
Clash tussen de twee favorieten op biljartlaken
De twee grote favorieten voor de eindzege, tienvoudig seizoenwinnaar Nienke Sijbrandij, Manon Scheepstra, Marrit Zeinstra tegen zesvoudig winnaar partuur Ilse Tuinenga, Louise Krol Sjanet Wijnia, vond plaats in de tweede omloop. Beide trio’s konden zich met slechts een eerst tegen lekker opwarmen voor ‘de finale en de eindzege van de 46ste pc'. Het werd inderdaad een echte clash, die op papier gemakkelijk door Sijbrandij c.s. werd gewonnen.

De werkelijkheid op het groene biljartlaken van KV Nije Kriich verliep geheel anders maar met steeds trio Sijbrandij die de ‘big points’ wisten te pakken. De eerste vier eersten verliepen allemaal op 6-6 waarbij de bal ‘in of voor’ van Sijbrandij op 1-1 6-6 even een punt van discussie was.  Nu liepen de latere winnaars uit, na een bovenslag van Zeinstra, naar 3-1 en 4-1.
Na een 'zeldzame' buitenslag op 6-6 van Sijbrandij naar 4-2 bleek de misser daarna op 6-6 van Tuinenga naar 5-2 de genadeklap. Marrit Zeinstra maakte de partij uit met een verre bovenslag op 5-2 6-2 en men de bal buiten Weidum moest zoeken.
In de halve finale werd partuur Annet de Haan, Margriet Bakker en Jeska Terpstra met 5-2 6-6 richting douche gestuurd.
Pc-overwinning nog brug te ver
Met een finaleplek had trio van Popta, Scharringa en Idsardi er alles uitgeperst en meer zat er dit seizoen nog niet voor hen in. Daarvoor was de gevestigde orde nog veel te sterk. Na eersten gelijk, liep trio Sijbrandij met slechts zes punten tegen uit naar 4-1. Op 6-6 liet Scharringa met een bovenslag nog even zien uit het juiste ‘kaatshout’ te zijn gesneden, maar meer zat er niet in. Op 5-2 6-0 was het ‘appeltje eitje’ voor Scheepstra om de boven te passeren.
Uitslag
1. Nienke Sijbrandij (K), Manon Scheepstra, Marrit Zeinstra
2. Aletta van Popta, Lisanne Scharringa, Senne Idsardi
3. Annet de Haan, Margriet Bakker, Jeske Terpstra

Discussieer mee