U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Dronrijp wint Freule, Jellum Beers tweede

Uit een lijst van 39 afdeling parturen wist het trio uit Dronrijp de felbegeerde Villa De Freule en de daarbij behorende gouden klokjes te winnen. Het was dit jaar de 118ste editie. Door de beperkte corona maatregelen was geregistreerd publiek alleen welkom op uitnodiging. Jellum Beers schreef geschiedenis door voor het eerst een (tweede) prijs op de Freule te winnen.

Het bestuur van Stichting de Freulepartij was lang in onzekerheid over het doorgaan. Normaal wordt De Freule, genoemd naar Freule Clara Jacoba baronesse De Vos van Steenwijk, begin augustus gekaatst. Door het heersende coronavirus kon de belangrijkste jongenspartij van 14-16 jaar toen niet doorgaan. Er werd lang gezocht naar een alternatieve datum. Op zaterdag 19 september kon de Stichting de Freule dan eindelijk de vlag laten wapperen op de toren van Wommels.

Stichting De Freule voorzitter Tjeerd Dijkstra:

Groot favoriet dit jaar was het jongens partuur uit Dronrijp. Rutger Kumbangsila, Jorn Lars van Beem en Rick Minnesma wonnen dit jaar vier van de zes afdeling wedstrijden. KV De Twa Doarpen uit Jellum Beers won afgelopen week de generale van de Freule in Sint Jacob. En het waren juist deze twee trio’s die in de finale de degens met elkaar kruisten. Was het voor VVV Sjirk de Wal uit Dronrijp bijna dagelijkse kost de felbegeerde Villa De Freule (6x) te winnen, KV De Twa Doarpen uit Jellum Beers schreef geschiedenis door voor het eerste een prijs te winnen. Harold de Boer (Jellum), Jelmer Miedema (Goutum) en Wiebe Siemen Leenstra Hijlaard schreven daarmee geschiedenis voor de club. Dat de jongens uit drie verschillende dorpen komen heeft te maken met het unieke ‘eenlingen beleid van de KNKB’. Jongens uit een dorp die geen maten hebben mogen samen kaatsen met andere jongens die grenzen aan het postcodegebied. Een unieke samenstelling van het trio aangevuld met coach Kees Laanstra uit Dronrijp. Laanstra won in 1976 voor Dronrijp ook de Freule.

Jellum Beers Coach Kees Laanstra:

Voor Dronrijp hing de eindzege aan een zijden draadje. De eerste drie omlopen verliepen voorspoedig. Thuisfavoriet Wommels werd een spel gegund. Baard werd met een eerst teruggestuurd waarna ook een uitgeblust Stiens geen enkele kans kreeg. In de vierde omloop moesten alle zeilen worden bijgezet. Na een 4-2 voorsprong tegen Franeker kwamen de laatsten sterk terug en was het na vier eersten gelijk erop en erover naar 4-5 voor KV Jan Bogtstra. Kwamen zelfs op matchpoint (4-5 4-6). Er moest in het laatste eerst een achterstand van 0-4 weggewerkt worden met drie bovenslagen waarna alles aan de hang kwam (5-5 6-6). Bij die stand retourneerde uitblinker Jorn Lars van Beem tot voor de kaats. Ook in de halve finale werd het kantje boord tegen Sint Jacob. Een 4-1 voorsprong ging verloren en met hangen en wurgen werd de finale bereikt na en 5-4 6-2 overwinning waarbij Van Beem de laatste twee eersten met een bovenslag (6-4) en een zitbal (6-2) over de streep trok.

De ‘mannen’ van Jellum Beers kaatsten degelijke partijen tot de finale. Gaast werd met 5-0 verslagen. Hommerts en Engelum werd een spelletje gegund. Bolsward werd met 5-3 6-4 richting douche gestuurd waarna het met een staand nummer de tegenstander in de finale kon bekijken. En juist in de finale werd de slechtste partij van de dag gespeeld. Aan de opslag werden te veel fouten gemaakt en ook in het perk was de ‘schwung’ er uit. Dronrijp nam in rap tempo een 3-0 voorsprong. De mannen uit ‘Jellum Beers’ lieten daarna zien een van de grote kanshebbers te zijn voor volgend jaar en kwamen terug naar 3-2. Verder liet Dronrijp het niet komen. Onder aanvoering van voorinse en eerste opslager Jorn Lars van Been won Dronrijp met 5-2 6-6.

De mannen van Jellum Beers:

Discussieer mee