U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Drukte bij Leeuwarder milieustraat blijft, Omrin komt met nieuwe maatregelen

De drukte bij de milieustraat in Leeuwarden blijft en daarom komen er binnen twee tot drie weken nieuwe, effectievere maatregelen. Er moet onder andere meer vaart komen in de bezoeken aan de straat en de bezoeken moeten plaatsvinden op afspraak. Want de situatie aan de Greunsweg loopt zo langzamerhand uit de hand, zegt Omrin.

Files van zo'n twee uur, inhalen en scheldpartijen aan het adres van de verkeersregelaars: het is aan de orde van de dag bij de Leeuwarder milieustraat. Omrin is er, bij monde van woordvoerder Jelmar Helmhout, "verbaasd en bedroefd" over.

Kom in deze coronacrisis alleen naar de milieustraat als het écht nodig is, riep de afvalverwerker al meermaals op via zijn socialmediakanalen. Deze oproepen blijken aan dovemansoren gericht. Er werd een voorlichter aan de Greunsweg gezet, maar dit helpt onvoldoende. Een handhaver van de gemeente houdt inmiddels de hoogoplopende emoties bij de milieustraat in het gareel.

Op afspraak en een betere doorstroming
De afvalverwerker zet nu in op bezoeken op afspraak en een betere doorstroming op de milieustraat. Niet alleen in Leeuwarden, maar ook op de andere milieustraten, zoals die in Grou en Stiens, waar de problemen overigens minder groot zijn dan in de stad.

Helmhout: "We kijken naar de opties om de snelheid van het achterlaten van het afval te verbeteren. Daarin kijken we of we meer mensen kunnen toelaten op de milieustraat. Juist in het achterlaten van afval kun je nu niet te veel getreuzel hebben. Het helpt om als men, voordat men in de rij gaat staan, al zoveel mogelijk heeft gesorteerd."

Omrin onderzoekt nu de technieken om via zijn afvalapp, op de mobiele telefoon, een afspraak te kunnen maken. Dit wil de afvalverwerker eerst goed testen, voordat ze tot actie overgaat. Ook volgen er nog tests met de doorstroming op de milieustraat. "Om de anderhalve meter afstand te bewaren. Daarin zit de 'bottleneck."

Nogmaals: alleen langskomen als het écht nodig is
En tot die tijd roept Omrin opnieuw op om de milieustraat alleen te bezoeken als het écht nodig is. "Denk na voordat je komt. En als je besluit om in de rij te gaan staan: onderga dat en gedraag je ook." De voorlichter aan de Greunsweg blijft in elk geval staan. "Die vraagt: wat hebt u mee en is het urgent? En hebt u de tijd ervoor over om in de rij te staan of kunt u het ook thuis kwijt? Het is ook het informeren over alternatieven."

Foto: Omrin

Discussieer mee