U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Eerste digitale politiespreekuur was een succes, mogelijk een vervolg

Het eerste digitale politiespreekuur ‘Koffie met een cop’ was donderdagavond een succes en smaakt naar meer. Dat zegt Oeble Bouma van het basisteam Leeuwarden. Het spreekuur was tussen 19.00 en 20.00 uur op Facebook, Instagram en Twitter, het coronavirus was de aanleiding.

Met een leeg koffiezetapparaat en vier opgestapelde kopjes op de voorgrond ("voor ons wordt het verzorgd vanavond") zaten horeca-agent Hugo Roossink en wijkagent Dennis van Gelderen tijdens het spreekuur voor een webcam. De dienders bespraken vooral de onderwerpen die voor iedereen interessant zouden zijn. Huiselijk geweld, woninginbraken en overlast nemen deze coronacrisis toe, gaven de agenten aan. En over corona - de aanleiding van het spreekuur - ging het dan ook veelvuldig.

Een van de vragen was: houden de inwoners van de gemeente zich aan de 'coronamaatregelen'? Het grootste deel wel, gaf Roossink aan. Blijf wel zoveel mogelijk thuis - ook komend weekeinde met het verwachte mooie weer - en minimaliseer sociale contacten, zei Van Gelderen. De tuin in mag en kan wel.

Een ander wilde meer weten over de 'coronaboete', de boete op groepsvorming. Wat kost-ie nu eigenlijk? En levert het een strafblad op? Antwoord: veel en ja, een strafblad. Een strafblad, want het komt naar voren als je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvraagt.

De boete bedraagt 390 euro voor iedereen boven de achttien jaar, twaalf- tot zeventienjarigen betalen 95 euro. Maar de boete volgt pas als je je niet aan de waarschuwing - die je eerst krijgt - houdt, zei Roossink. Er zijn tot nu toe twee 'coronaboetes' in de gemeente Leeuwarden uitgedeeld, aldus de diender.

Houdertje op wapenstok is geen grap
En een aanhouding in coronatijd: hoe gaat dat? Zo voorzichtig mogelijk, blijkt. De politie beschikt voor aanhoudingen over handschoenen, mondkapjes en zelfs spuugmaskers. Maar bij een onverwachte aanhouding is de inzet van de hulpmiddelen toch vaak lastig, uitstellen van een aanhouding is dan wenselijk. Met twee agenten in een auto zitten mag nog wel, op straat nemen ze anderhalve meter afstand van elkaar.

En dan was er nog een vraag over de proef met het houdertje op de uitschuifbare wapenstok. In dit houdertje - een gadget van het innovatiehuis politie Noord-Nederland - moet je tijdelijk je legitimatiebewijs steken. Geen 1-aprilgrap, gaf Roossink aan. "Ik heb heel veel reacties gehad, maar je schuift de stok uit, hebt je handschoenen aan en doet de kaarthouder erop en creëert een langere afstand tot een potentiële bron."

Spreekuur was succes op Instagram
Alles bij elkaar sloeg het spreekuur van een uur aan. Dat was het meest te merken op Instagram. Op het account ‘Politie Leeuwarden’ keken gemiddeld zo’n 450 kijkers mee. Dezelfde uitzending werd via het account ‘Politie Horeca Leeuwarden’ gestreamd. Daar keken zo'n 130 geïnteresseerden mee.

Op het Facebookaccount van de politie kwamen 100 uiteenlopende vragen en reacties binnen. Hier gaven ondersteunende agenten op de achtergrond, zoals Oeble Bouma, een antwoord op. Ook op Twitter volgden vragen, en complimenten, en op Whatsapp. Want ook via een mobiel nummer kon je je vraag doorsturen. Het leverde vier chatgesprekken op.

Een vervolg is op komst
Nieuw was een dergelijke chatsessie met de politie Leeuwarden niet. Bouma: “Die zijn er wel eens eerder geweest, zoals over huiselijk geweld en over zeden, gericht op jongeren.” De coronacrisis leidde nu tot het allereerste digitale spreekuur. “We merken dat heel veel mensen vragen hebben, zoals: hoe doen jullie dat nu in coronatijd? 'Wat voor vragen hebben zij dan?', vroegen wij ons ook af.”

Het basisteam denkt nu na over een nieuw spreekuur via social media. “We waren erg blij met de reacties en gaan kijken of we dit op niet al te lange termijn nog eens kunnen organiseren. Voor hetzelfde geld heeft iemand een andere tip. Ik had mijn portofoon er gisteravond ook bij staan mocht er ergens iets gebeuren.”

Discussieer mee