U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.

Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Eerste Honey Highway in Friesland

Vol enthousiasme zaaiden 25 VMBO-, MBO-scholieren van Nordwin college, studenten van Hall Larenstein en docenten bloemen in de berm van de N32 Leeuwarden. Hier ontstaat deze zomer een Honey Highway: een blijvend paradijs voor bijen.

Het is een primeur dat studenten Honey Highway realiseren. Op initiatief van de Elfwegentocht zijn studenten aan de slag gegaan. Voorafgaand hebben HBO-studenten van Van Hall Larenstein onderzoek gedaan naar de bodem en bloemensoorten die van origine in het gebied voorkomen.

Zo is op de kleiige grondsoort een bodem specifiek meerjarig streekeigen wilde bloemenmengsel samengesteld, door Honey Highway. De zaden zijn afkomstig uit oogstwinningsgebieden in Nederland. De grondbewerkingen voor een zaaibed was de opdracht aan de MBO-scholieren. VMBO-scholieren hebben ingezaaid en advies gegeven hoe de kleiige bodem nog fijner bewerkt kan worden. En dat met licht materieel gemaaid moet worden om de bodem niet te beschadigen en bloemen te behouden.

Grond beschikbaar gesteld

Rijkswaterstaat stelt ruimte in de berm van de A32 ter beschikking en werkt graag mee met dit initiatief. Deze A32 Honey Highway is tot stand gebracht samen met Honey Highway, een initiatief van Deborah Post dat voedsel aan bijen over een zo lang mogelijke periode wil bieden. “Een bloemrijke pompebled-vijver en berm zien er fraai uit, maar bovenal leveren de nectar en stuifmeel van de streekeigen bloemen voor een lange periode  voedsel aan de bijen en hommels”, zegt Deborah Post.

Elfwegentocht

“Met de Honey Highway maken we niet alleen de voertuigen, maar ook de infrastructuur duurzaam”.

Discussieer mee