Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Eeuwenoude Koreaanse meesterwerken te zien in Princessehof

Eeuwenoude potten en pannen uit Korea zijn vanaf dit weekeinde te zien bij keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden. Daar begint zaterdag de tentoonstelling 'KOREA Poort naar een rijk verleden'. Door samen te werken met het National Museum of Korea in Seoul kon het Princessehof aan een tal van oude en nieuwere meesterwerken komen.


Bijvoorbeeld een moon jar uit de Joseondynasty. Dat is echt een meesterwerk volgens conservator Eline van den Burg. "Het is in Zuid-Korea ook een nationaal symbool geworden."

Het is een vaas die de vorm heeft van de maan. In de zeventiende en achttiende eeuw werd die gemaakt als voorraadpot. "Bijvoorbeeld bij de Olympische Winterspelen, die er in 2018 waren, werd het ook gebruikt in de ceremonie. Dus het geeft wel aan hoe bijzonder dit object voor hen is", zegt Van den Burg.

Zo'n meesterwerk is volgens de conservator van het keramiekmuseum priceless. Het is bijzonder dat de stukken zolang bewaard zijn gebleven en dat ze allemaal een eigen verhaal hebben.

Daarom is het volgens Van den Burg ook extra bijzonder dat zulke kwetsbare stukken helemaal over zijn gekomen uit Korea. "Dat was in hele grote kisten, waarin het nog weer in prachtige doosjes zat met heel veel kussens." Voor haar waren het stuk voor stuk cadeautjes.

Twintig potten kimchi
Maar de tentoonstelling bestaat uit meer dan alleen keramiek. De eeuwenoude Koreaanse cultuur is te bewonderen aan de hand van verschillende thema's, zoals eten, schoonheidsidealen en rituelen. Nieuwe trends zijn te bekijken, zoals K-pop. Ook is het traditionele gerecht kimchi gemaakt.

Leeuwarder Annejil Suk heeft deelgenomen aan een klankbordgroep. Aan een groep mensen die geïnteresseerd zijn in Korea en een link hebben met Korea is gevraagd om na te denken over de indeling, teksten en activiteiten.

Net als zuurkool
Suk is geboren in Korea en op haar derde naar Leeuwarden gekomen. "Ik ben al eens terug geweest naar Korea en ben in die tijd helemaal 'verzot' geraakt op het eten. Dat heb ik meegenomen naar Nederland en hier aan de man gebracht met een foodkraam en een restaurant."

Daarom maakte ze in de expositiehal van de eetcultuur twintig potten met kimchi. Dit is een traditioneel gerecht en wordt de hele dag door bij elke maaltijd gegeten. "Het is gefermenteerde Chinese kool, net als bij zuurkool", legt Suk uit. Bij de opening zal ze verschillende hapjes uitdelen waar ook kimchi in zit.

Guus Hiddink
Oud-bondscoach en ereburger van Korea Guus Hiddink opent vrijdag de expositie. Vanaf aankomende zaterdag tot en met 21 augustus 2022 is de tentoonstelling toegankelijk voor publiek. De aanleiding voor de expositie is het 60-jarig bestaan van de diplomatieke relatie tussen Nederland en Zuid-Korea.

Discussieer mee