U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Elfstedentocht misschien mogelijk in 2020

Volgens Andy van den Dobbelsteen, expert op het gebied van bouwen en hoogleraar aan de TU Delft, zou het goed kunnen dat in 2020 een Elfstedentocht gehouden kan worden. Zelfs met vier graden boven nul.

10.000 warmtepompen (een milieuvriendelijke manier om te verwarmen) in woningen en gebouwen langs de Elfstedenroute moeten warmte onttrekken aan het water en 26 windmolens zullen hiervoor de duurzame energie verstrekken. “Met warmtepompen onttrekken we de warmte uit het water zodat het gemakkelijker bevriest'', licht Van den Dobbelsteen toe. ''Dat eist wel een samensmelting van krachten uit verschillende hoeken van de bouw-en vastgoedsector.''

Andy van den Dobbelsteen beschrijft dit als “technisch mogelijk met de medewerking van inwoners langs de elfstedenroute.” Het idee van een Elfstedentocht in 2020 kwam naar voren rijdens het Duurzaam Gebouwd Congres 2019 te Leeuwarden.

Van den Dobbelsteen: “Provincies, gemeenten, leveranciers van all-electric concepten en installateurs moeten hard aan de slag.” Van den Dobbelsteen wil gaan voor een grootschalige toepassing van warmtepompen in het water van de Elfstedenroute.

 

 

 

Discussieer mee