U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Energiecampus Leeuwarden start pilot “Energiesysteem van de toekomst”

D4, Liander, Gasunie, de Provincie Fryslân en de gemeente Leeuwarden starten een haalbaarheidsonderzoek op de Energiecampus Leeuwarden om ‘het energiesysteem van de toekomst’ te ontwikkelen. Een innovatieve en slimme koppeling tussen het elektriciteitsnet en de Energiecampus zou op termijn oplossingen kunnen bieden voor het overvolle elektriciteitsnet rond Leeuwarden.

Zo willen de betrokken partijen onder andere onderzoeken of het elektriciteitsnet efficiënter gebruikt kan worden door tijdens piekproductie van zonnestroom de energie in accu’s op te slaan, om te zetten in waterstof en warmte en op te slaan. Daarnaast wordt onderzocht of het zonnestroomaanbod gekoppeld kan worden aan de elektriciteitsvraag: een lokale energiemarkt.

Door de snelle groei van het aantal zonnedaken en -weiden en een toename van de vraag naar elektriciteit zit een groot deel van het westelijk elektriciteitsnet in Leeuwarden vol. De netbeheerders verwachten dat op veel plaatsen minstens een verdubbeling van de capaciteit in het elektriciteitsnet nodig is om aan de snel stijgende vraag naar netcapaciteit te kunnen voldoen. Hiervoor zullen ze in de periode van 2020 tot 2029 zo’n 40 miljard investeren in het onderhouden, uitbreiden en verzwaren van het landelijk elektriciteitsnet.
Het uitbreiden en verzwaren van het elektriciteitsnet is echter ook tijdrovend. Een gebrek aan ruimte, verouderde wet- en regelgeving en lange vergunningprocedures vormen belemmeringen voor
kortetermijnoplossingen. Door naast netuitbreidingen te investeren in slim gebruik van het elektriciteitsnet kunnen onnodige maatschappelijke kosten voorkomen worden.

D4, netbeheerders Gasunie en Liander, Provincie Fryslân en de gemeente Leeuwarden zien in de Energiecampus Leeuwarden een innovatieve pilotlocatie voor het ‘energiesysteem van de toekomst’. De energiecampus leent zich uitstekend voor een slim energienet en een lokale energiemarkt. Het slimme energienet koppelt warmte-, gas-, waterstof- en elektriciteitsvraag en -aanbod met elkaar. Zo kan een efficiënt energiesysteem ontstaan, waar pieken tussen de energiedragers worden gebalanceerd. De oplossingen die hier gekozen worden, zouden in andere delen van Nederland ook toegepast kunnen worden, aldus D4.

 

Discussieer mee